
Întrebată în ce mod pot pacienții să afle care sunt obligațiile și în același timp drepturile lor atunci când consultă un medic și respectiv în relația cu unitățile medicale, directorul Casei Județene de Sănătate Giurgiu, Florentina Popescu ne-a spus:
„Exista un ghid al pacientului, o lucrare elaborată și pe care o recomand populației din municipiu și județ să o lectureze, întrucât conține informații importante și interesante pentru pacienți. Eu personal susțin foarte mult noua profesie apărută în domeniul sănătății, denumită navigator de pacienți. În străinătate este extrem de cunoscută…Din nefericire noi nu avem oameni specializați pe această profesie la Giurgiu… cred că nici în București. Sunt niște firme care activează în acest domeniu, dar probabil că se focusează în prezent pe pacienții care doresc să se trateze în străinătate.
Pacientul, de foarte multe ori, nu știe exact parcursul, itinerariul unui drum anevoios al sănătății, pentru că nu întotdeauna medicul are răbdare și nici timp să explice fiecăruia în parte.
Trebuie să precizez și că la Casa de Asigurări de Sănătate Giurgiu avem tot timpul pacienți care doresc îndrumări.
Ghidul poate fi accesat pe site-ul Casei de Asigurări, unde pot să vadă clar ce drepturi și obligații au. La noi în institutie vin pacienții care adesea se plâng de faptul că petrec foarte mult timp la ușa medicului de familie, însă uneori ei uită se se programeze pentru consultații, așa cum este normal și civilizat ” – ne-a mai menționat directorul CJAS , Florentina Popescu.