Recent directorul general al Uzinei Termoelectrice Giurgiu SA, ing. Sorin Cepraga ne-a vorbit despre investițiile realizate pentru îmbunătățirea sistemului de termoficare din Municipiul Giurgiu.

Am derulat un program de investiții ce se află la jumătatea sa, înainte de întregirea proiectului . El cuprinde Centrala Termică Nord, ce are o capacitate de 27 de megawați termic, ce este deja pregătită pentru probe… Mai sunt câteva probleme la instalațiile electrice de racordare la sistemul energetic. Al doilea obiectiv din proiect este Centrala de la Istru la care mai avem câteva lucrări la partea de alimentare cu gaz. În rest toate echipamentele sunt montate și pregătite, așa cum vă spuneam, pentru probe – menționa directorul Cepraga.

Întrebat care vor fi efectele resimțite de populație, directorul Uzinei Termoelectrice ne-a spus:

Eficientizarea sistemului de alimentare cu căldură a Municipiului va suferi modificări la momentul când și Centrala de la Voestalpine va fi finalizată.  Până atunci nu putem să spunem că sunt mari beneficii referitoare la reducerea pierderilor de căldură pe sistemul de transport, pentru că se va menține în continuare același traseu  de conducte pentru zona de sud a Municipiului, aceasta fiind arondată Centralei Voestalpine la care încă nu s-a demarat proiectul. Avem însă convingerea că în anul 2020 ea va fi demarată și finalizată până la pornirea sistemului, în iarna lui 2020-2021.

În privința eventualelor avarii ce ar putea apare în această iarnă, Sorin Cepraga ne-a spus:  

Dacă e să avem anumite dubii referitor la siguranță ele sunt legate de conductele vechi, cele de la CET către zona de Sud și către cea de Nord, pe conductele mari de 600 și 400, în rest sistemul de distribuție este pus la punct atât din punct de vedere al punctelor termice care sunt modernizate 100% , cât și al sistemelor de distribuție. de conducte . Probleme nu am avut nici în anii trecuți, de aceea sperăm să nu avem nici în această iarnă pe rețelele de transport vechi, care odată cu implementarea strategiei  vor fi scoase din funcțiune – a mai precizat Sorin Cepraga.  

(Jurnal)