Directivă europeană: Salariul minim în statele europene va fi de 60% din salariul mediu brut. În România va ajunge la 3.500 lei

0
229

La nivel european, există o propunere de Directivă privind salariul minim, o noutate în politicile europene. Propunerea a fost votată în Comisia de Muncă din Parlamentul European, iar votul în plen ar putea fi la începutul anului viitor. România va fi direct afectată: salariul minim va trebui să crească cu 1.000 de lei, grație unei proporții stabilite de Comisie: 60% din salariul mediu brut. 

Eurodeputatul Corina Crețu a precizat că dacă ar fi aplicată, salariul minim brut ar crește în România. Pe domeniul fondurilor europene ea a atras atenția celor ce vor prelua Ministerul de resort că noile Programe Operaționale trebuie încheiate și aprobate de Comisia Europeană și PNRR trebuie demarat urgent, altfel România pierde sume enorme.

Comisia de Muncă a făcut un pas important în adoptarea directivei privind salariul minim. Obiectivul acesteia este de a asigura un trai decent. Sunt studii ce arată că 1 din 6 lucrători, majoritatea din păcate din statele central-est europene, deși lucrează 8 ore pe zi, nu își permit din salariu să plătească cheltuielile normale” a declarat aceasta.

Directiva prevede ca fiecare stat să asigure un salariu minim care să fie de 60% din salariul mediu brut pe economie.

Sunt unele state care se opun, precum Suedia și Danemarca; acestea spun ca nu Guvernele lor stabilesc salariul minim, ci este stabilit prin negocierile la contractele colective de muncă.

(Jurnal)