AcasăActualitateDirecția pentru Agricultură Județeană Giurgiu: „Combaterea buruienii  Ambrozia se face cel târziu...

Direcția pentru Agricultură Județeană Giurgiu: „Combaterea buruienii  Ambrozia se face cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an!”

Ambrozia sau „Otrava zeilor” cum mai este ea denumită,  – este o buruiană periculoasă pentru sănătatea omului, provocând alergii şi stări febrile puternice în perioada înfloririi, la finele verii.

Ambrozia se întâlneşte de obicei pe marginea şoselelor şi în culturi agricole, în care se practică tehnologia no-tillage – se intervine asupra solului doar prin semănat, buruiana fiind o mare iubitoare de soluri slab lucrate, nisipoase şi uşor de încălzit.

După cum ne spunea directorul i Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Giurgiu, Petra Ochișor,  cea mai răspândită dintre speciile de buruieni aparținând genului Ambrosia o reprezintă specia „Ambrosia artemisiifolia”, cunoscută sub denumirea populară de „iarba de paragină” , iarba pârloagelor sau floarea pustei, în funcție de zonă.

Conform Legii 62 / 2018 privind combaterea buruienii Ambrozia, cu modificările și completările ulterioare, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, denumită ştiinţific ”Ambrosia artemisiifolia”, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei adventive invazive şi eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane – ne mai preciza directorul DAJ Giurgiu.

       În scopul distrugerii buruienii Ambrozia şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităţilor publice locale, lucrări de întreţinere a terenurilor prin smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice.

Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia. Aceștia pot solicita efectuarea acestor lucrări de către autorităţile administraţiei publice locale.

Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze (rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, leziuni urticariene de contact) la sfârșitul verii – începutul toamnei, fiind unul dintre factorii agravanți ai astmului bronșic.

Autorităţile administraţiei publice locale vor proceda la efectuarea lucrărilor, pe cheltuiala solicitantului, în măsura în care dispun de mijloacele necesare efectuării acestora, sau îl vor informa pe acesta că nu pot da curs solicitării şi că obligaţia legală prevăzută la alin. (1) subzistă. Modalitatea de plată a contravalorii prestaţiilor serviciilor de curăţare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia se stabileşte de către autorităţile administraţiei publice locale.

Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.

 Contravențiile prevăzute la art. 3 le sunt aplicabile dispozițiile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare.

Informații suplimentare referitoare la combaterea buruienii ambrozia găsiți pe pagina specială a Ministerului agriculturii și dezvoltării rurale – madr.ro.

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
cer senin
32.5 ° C
32.5 °
32.5 °
32 %
2.6kmh
2 %
lun
33 °
mar
33 °
mie
35 °
joi
37 °
vin
34 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!