Înainte de a încheia anul,  la scurt timp după primul frison serios al iernii, am poposit din nou la Direcţia Judeţeană de Transport, Administrarea Drumurilor Judeţene şi Control Trafic Giurgiu (DJTADJCT), unde ne-a primit, ca de fiecare dată, directorul instituției, ing. Marius Olteanu. Fără prea multe introduceri, directorul Olteanu ne-a oferit detalii despre noile sale achiziții, utilaje mult așteptate, ce îi vor permite să intervină extrem de eficient în iernile ce vor veni, când zăpada se va așterne pe drumurile județene.

Din păcate, Legislația nu ne permite să luăm orice fel de utilaj de care am avea nevoie,  mă refer , evident, la calitatea acestora. Așa se face că  la licitații primează întotdeauna prețul utilajelor . Iată de ce și de data aceasta am fost nevoiți să optăm pentru mașini care să ne satisfacă din punct de vedere al prețului de piață. În acest fel am achiziționat două autobasculante noi , 8×4, marca ”Ford”, echipate cu lamă și răspânditor, cunoscut și sub numele de ”sărăriță”  – ne spunea ing. Marius Olteanu.  Noutatea constă în faptul că sărărițele sunt dotate și cu bazine pentru răspândirea clorurei de calciu. Pentru cei mai puțin cunoscători aș dori să precizez că intervenția cu clorură de calciu pe timp de iarnă, asupra gheții, se face doar atunci când temperaturile minime scad   sub ” -10”  grade, iar sarea nu mai are efect.     

 În acest context, ne-am gândit deja la faptul că de la anul va trebui să ne realizăm un spațiu propriu de depozitare a acestor cloruri de calciu . Pe lângă acestea am mai achiziționat și un încărcător frontal, de mare capacitate, cu cupă de 3,2 mc. În acest fel am cam terminat cu dotările . Acum așteptăm punerea în aplicare a proiectului european ce ar trebui finalizat anul viitor , care la rândul său o să ne completeze seria utilajelor necesare, ajungând în acest fel la un nivel al dotării extrem de competitiv.

Directorul  DJTADJCT Giurgiu, a dorit, expres să mai precizeze, încă o dată, diferența dintre un drum județean și unul aparținând Municipiului, pentru a pune capăt în acest fel unor comentarii în care uneori Direcția este acuzată de lipsa de reacție privind străzile din orașul Giurgiu, acoperite de gheață. Nu toți cetățenii au înțeles că drumurile pe care noi le gestionăm sunt drumuri județene care nu au nicio legătură cu drumurile din Municipiul Giurgiu – spunea Marius Olteanu.

Vorbind despre greutățile întâmpinate odată cu căderea zăpezii, directorul Olteanu ne-a explicat  că deși căderile de zăpadă în județ nu sunt masive, la noi, la șes, problemele mari  apar odată cu apariția  viscolului . Întrebat de ce nu se apelează la instalarea de parazăpezi, acesta ne spunea că la scurt timp după instalarea acestora ele  sunt furate din locurile în care au fost amplasate.  Referindu-se la zonele critice, unde visolul ar putea crea neplăceri, Marius Olteanu amintea Zona DJ 504, cunoscută de localnici sun numele de : ”La Arabu”, drum județean spre Putineiu, zonă în care a fost dislocat aproape un deal întreg pentru a putea lărgi porțiunea vizată. În zona comunei Chiriacu am dori să intervenim la anul cu lucrări de lărgire ca și la ieșirea din Braniștea, spre Gostinu, unde se află o altă zonă critică  pe timp de viscol. Aceleași greutăți le întâmpinăm și pe drumul spre Drăghiceanu. Aici , pe o anumită porțiune a fost plantată o perdea forestieră ce s-a arătat extrem de eficientă în timp. Și dacă tot suntem pe finalul acestui an, m-aș  declara mulțumit  deocamdată cu activitatea desfășurată de colectivul Direcției pe care o conduc, cu achizițiile realizate, evident cu sprijinul permanent al Consiliului județean Giurgiu , al președintelui acestuia, care ne-a oferit  permanent posibilitatea de a ne dezvolta și a putea acționa eficient în orice anotimp și în orice moment  pe drumurile județene – ne mai spunea directorul DJTADJCT, ing Marius Olteanu,  înainte de a ne lua la revedere pentru ultima dată pe acest an, urmând să revenim la începutul anului viitor pentru a afla în ce condiții a făcut Direcția trecerea peste an și care sunt planurile pentru anul 2019.

Din partea noastră, a realizatorilor cotidianului Jurnal giurgiuvean, le dorim salariaților din  DJTADJCT numai bine,  evenimente cât mai puține pe drumurile județene și evident puterea de a trece peste orice problemă ivită, cât și tradiționala urare de: ” La mulți ani!”

(Florian Tincu)