În primul semestru al acestui an, în urma acţiunilor desfăşurate de Poliţia Română, prin Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, au fost recuperaţi aproape 95.000.000 de lei proveniţi din fraude economico-financiare şi au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de peste 552.000.000 de lei. De asemenea, activităţile derulate împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniul combaterii evaziunii fiscale, au condus la o creştere cu aproape 8% a încasărilor la bugetul de stat, faţă de perioada similară a anului trecut.
În scopul asigurării unui climat de legalitate a mediului de afaceri şi protecţia bugetului general consolidat, Poliţia Română are ca prioritate prevenirea şi combaterea fraudelor financiare şi protejarea intereselor econo-mice ale statului şi ale cetăţenilor.
Activităţile întreprinse de Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice a Poliţiei Române, în special cele realizate în cooperare cu structurile Ministerului Finanţelor Publice, cu atribuţii în domeniu, au determinat creşterea numărului operaţiunilor fiscalizate.
Astfel, au influenţat schimbarea comportamentului fiscal al contribuabililor, persoane juridice sau fizice, ceea ce a determinat creşterea încasărilor fiscale la bugetul de stat cu 7,9 % faţă de perioada similară a anului trecut.
În primul semestru al acestui an, în cauzele penale în care s-au efectuat cercetări, din valoarea prejudiciilor create s-au recuperat, în numerar sau din conturi bancare, 94.907.000 de lei şi prin alte măsuri asigurătorii, 552.575.000 de lei.
Activităţile desfăşurate de poliţişti s-au concretizat în 612 rechizitorii şi 266 de declinări către alte structuri competente. De asemenea, faţă de 214 persoane dintre cele cercetate s-au luat măsuri preventive. Demersurile efectuate de poliţişti în vederea combaterii criminalităţii economico-financiare au fost susţinute de celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu.
Poliţia Română continuă activităţile de prevenire a fraudelor fiscale care afectează bugetul general consolidat, pentru a menţine un climat de legalitate în sfera afacerilor, în vederea consolidării unui mediu comercial stabil şi predictibil, capabil să asigure buna funcţionare a economiei româneşti.