O temă importantă în 2017 în cadrul Direcțiilor Agricole au fost amenajamentele pastorale la nivel de UAT-uri. Asta însemnând că toate pășunile naturale la nivel de Primării se fac studii agrochimice și pedologice pentru a vedea ce conține solul respectiv, să vină cu îmbunătățiri pentru a determina masa de iarbă în vederea închirierii acestor suprafețe. Studiile se fac cu bani de la bugetul agriculturii – ne preciza directorul general al Direcției Agricole Județene (DAJ) Giurgiu, Stelea Coșoi.

Primăriile nu au costuri pe acest program decât trebuie să asigure baza materială: hărți, oameni care să identifice pășunile naturale. Pentru a închiria aceste pășuni ei sunt nevoiți să aibă aceste amenajamente pastorale întocmite. La nivelul județului nostru s-a realizat cam pe 60% din suprafața totală existentă, urmând ca restul de 40% să finalizăm în primăvara anului viitor – mai spunea directorul DAJ Giurgiu.

Trebuie menționat faptul că foarte importantă este calitatea ierbii pentru gustul cărnii animalelor. De exemplu carnea de oaie din județul Giurgiu are un alt gust decât a oilor din județul Botoșani. Din păcate nu numai la noi în zonă pășunile comunale , respectiv izlazurile comunale au fost lăsate cam de izbeliște. Ele sunt reglementate de acte normative și date în proprietate, primăriilor. De-a lungul anilor primarii și-au bătut joc însă de aceste suprafețe. Deși în inventarul primăriilor ei dețin anumite suprafețe de pășune în realitate ele sunt cu mult mai mici. În acest sens trebuie menționat că Legea este penală și că odată și o dată cineva o să-i ia la întrebări privind destinația unor pășuni –preciza directorul DAJ Giurgiu, Stelea Coșoi.

(T.Florian)

2 COMENTARII