Din prima zi a lunii septembrie, un jurnalist clujean a pornit într-o expediție inedită: vrea să reediteze, pe jos, călătoria cărturarului ardelean Alexander Csoma de Kőrös. Zoltan Pengo s-a născut la Oradea, în urmă cu 52 de ani, iar de mai bine de 11 ani locuiește la Cluj.  Timp de peste două decenii a lucrat pentru publicații locale și regionale din Oradea și din Cluj, ca reporter, redactor și corespondent local. A fost redactor-șef al revistei de industria lemnului „Intarzia”. În ultimii 10 ani a lucrat ca director al unei firme de cercetare a pieței, dar și-a  dat demisia pentru a putea pleca la drum.

Călătoria per pedes apostolorum până-n Ladakh este un vechi vis de-al meu, inspirat de călătoria unui cărturar transilvănean, Alexander Csoma de Kőrös – Kőrösi Csoma Sándor, fondatorul tibetologiei, a cărui biografie am citit-o pe vremea copilăriei”, a spus, pentru „Jurnal giurgiuvean”, jurnalistul clujean care duminică, în jurul orelor 17,00, va ajunge la Giurgiu de unde va pleca a doua zi dimineață, în jurul orei 9,00, către Ruse, Bulgaria.

În noiembrie 1819, un tânăr erudit ardelean, absolvent al vestitei universități din Göttingen, cunoscător al nu mai puțin de 18 limbi, Alexander Csoma de Kőrös (născut în satul Chiuruș, județul Covasna) a pornit de la Aiud într-o lungă călătorie spre Est. Parcurgând pe jos mii de kilometri, după aproape patru ani de peregrinări a ajuns în ținutul Ladakh al Tibetului. Studiile sale îndelungate efectuate în mănăstirea din Zangla, în condiții deosebit de vitrege, s-au concretizat într-un dicționar tibetano-sanscrito-englez și o serie de lucrări despre limba și cultura tibetană, făcându-le accesibile lumii occidentale. Alexander Csoma de Kőrös este considerat fondatorul tibetologiei.

În pofida reputației sale în lumea științifică internațională, Alexander Csoma de Kőrös este aproape necunoscut în România, deși s-a născut și s-a format pe aceste meleaguri. Scopul proiectului este de a-i aduce un omagiu la bicentenarul călătoriei sale și de a-l face cunoscut opiniei publice românești.

Proiectul constă în reconstituirea drumului lui Alexander Csoma de Kőrös, parcurgând pe jos distanța de aproximativ 7000 km din Aiud până în Ladakh (în prezent parte a statului Jammu și Cașmir din Republica Federală India).  

Jurnalistul clujean și-a propus să ajungă în India în luna mai a anului viitor, după ce va traversa România, Bulgaria, Turcia, Iranul, Afganistanul, Pakistanul, nordul Indiei, pentru a ajunge în Leh (regiunea Ladakh), la 3524 m altitudine.