În conformitate cu prevederile art. 8 alin. (1) din Hotărârea Biroului Electoral Central nr. 81/07.09.2020 privind aplicarea unitară a unor prevederi legale în materia exercitării dreptului la vot la alegerile pentru autoritățile publice locale din anul 2020 persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale, și care au domiciliul sau reședința în unitatea administrativ teritorială pe baza căreia se află penitenciarul sau locul de deținere, votează prin intermediul urnei speciale.

Echipa biroului electoral al secției de votare care se deplasează cu urna specială, și eventualii supraveghetori și observatori străini acreditați în acest scop vor fi supuși triajului epidemiologic la intrarea în unitate și vor completa chestionarul COVID-19. Purtarea echipamentului individual de protecție este obligatoriu din momentul accesului în unitate. Totodată, pe toată durata desfășurării procedurilor de votare, va fi respectată distanțarea fizică față de personalul angajat al unității.

Ca urmare a centralizării cifrelor la Penitenciarul Giurgiu, situația statistică estimativă privind numărul persoanelor private de libertate cu drept de vot și a celor care și-au exprimat în scris intenția de a vota la alegerile pentru autoritățile publice locale din anul 2020 se prezintă astfel: la data de 24.09.2020, numărul persoanelor private de libertate custodiate în Penitenciarul Giurgiu – 1382; numărul persoanelor cu drept de vot: 25; numărul persoanelor care și-au exprimat în scris intenția de a vota la alegerile din 27 septembrie: 14.

„Subliniem faptul că situația numerică centralizată la data de 24.09.2020 este estimativă, termenul limită pentru depunerea listelor nominale și a cererilor, la secţia de votare în a cărei rază teritorială se află penitenciarul, fiind preziua votării, cel mai târziu la ora 2000 . Situația numerică a persoanelor private de libertate care își vor fi exercitat dreptul de vot, în data de 27.09.2020, va fi comunicată după finalizarea activității de votare.”, se arată într-o informare a Penitenciarului Giurgiu.

Angajații unității de detenție vor vota la secțiile la care sunt arondați, întrucât programul de lucru le permite acest lucru.

(Jurnal)