Peste 37.000 de candidaţi, care au susţinut Evaluarea Naţională anul acesta, au luat note mai mici de 5 la examen. Conform ME cele mai slabe rezultate s-au înregistrat în judeţele Giurgiu, Teleorman, Mehedinţi şi Călăraşi.
Distribuţia pe judeţe a mediilor peste 5 în partea sa superioară arată astfel: Brăila (89,2%), Cluj (88,9%), Municipiul Bucureşti (87,2%), Prahova (85,9%) şi Galaţi (81,9%). Rate scăzute de medii peste 5 se înregistrează în judeţele Giurgiu (55,1%), Teleorman (60%), Mehedinţi şi Călăraşi ( ambele cu 64,9%!), se mai arată în sursa citată.
Un rezultat care ne plasează ca de obicei pe listele rușinii . O listă ce stabilește ca în fiecare an“”vinovații fără vină”, care, la finalul oricărui examen își pasează responsabilitățile și vina arătând cu degetul unii spre alții: părinții spre copii, copii spre profesori, profesorii spre părinți. Un joc al eșecului care în cele din urmă stabilește un vinovat, exonerându-i pe toți de orice vină și anume ”sistemul”. El și numai el este unicul vinovat de lehamitea profesorilor de a-și face datoria la catedră , a elevilor care s-au refugiat în mediul online, preferând jocurile și realitatea virtuală în locul realității. Este timpul ca profesorii să recurgă la o necesară ”mea culpa” atâta timp cât acești copii au parcurs ciclul I-VIII, fără ca vreunul dintre ei să denunțe public nivelul precar de pregătire al multora dintre aceștia. Nu sistemul de învățământ trebuie neapărat reformat ci mentalitatea unor dascăli care văd în elevi doar o sursă de căpătuire. Până atunci însă Municipiul Giurgiu va continua să se acopere de rușine , rămânând (pentru câtă vreme oare), orașul cu cei mai slabi elevi la învățătură!
(Șpilu Harem)