Piese jucate cu casa închisă, public de toate vârstele, atât giurgiuveni, cât şi bulgari, astfel s-ar putea caracteriza, în puţine cuvinte, ceea ce s-a văzut la ediţia cu numărul 20 a Festivalului Teatrelor Dunărene 2017.

Actori giurgiuveni, dar şi invitaţi din Ulm-Germania, Serbia, Bulgaria sau de la Teatrul Maria Filotti – Brăila şi Teatrul Jean Bart din Tulcea au umplut, în cele cinci zile de festival, sălile de spectacol ale Teatrului „Tudor Vianu” din Municipiul Giurgiu.

De data aceasta ne-am hotărât să aflăm ceea ce s-a întâmplat în culisele Festivalului.  În acest context directorul Teatrului, Cosmin Creţu, a fost de acord ca, pentru cititorii „Jurnalului giurgiuvean”, să devoaleze câte ceva din ceea ce nu s-a văzut  pe scenele  festivalului.

„Fără falsă modestie, pot spune că această ediţie a fost un real salt calitativ faţă de anul trecut, dar nu înseamnă că ne vom opri aici, ci vom continua să învăţăm în a organiza acest tip de festival. Bucuria mea cea mare a fost că am reuşit, ca urmare a festivalului, să stabilim o serie de colaborări pentru viitor cu trupe şi instituţii de cultură pe care le-am avut ca oaspeţi. Astfel, vom lucra, pe viitor, cu teatre din Italia, Austria, Germania, Serbia, Bulgaria, dar şi din ţară, şi toate ca urmare a acestui festival”, ne spunea Cosmin Creţu.

În ceea ce priveşte plusurile şi minusurile evenimentului cultural găzduit de municipiul nostru, directorul Teatrului „Tudor Vianu” ne preciza:  „Aş începe cu minusurile, şi aici notez că mai avem de lucrat la educarea publicului local, căruia să nu se înţeleagă că îi aduc vreun reproş. Este o muncă începută acum un an, cu discuţii cu spectatorii tineri, întâlniri cu elevii de liceu, speach-uri dinaintea spectacolelor. Categoric, mai e de lucru, şi chiar îmi doresc să primesc sprijinul cadrelor didactice care ar trebui să conştientizeze faptul că actul cultural este o continuare a procesului educaţional, iar colaborarea cu noi va putea sprijini în demersul educaţional”, spunea Cosmin Creţu.

În ceea ce priveşte plusurile Festivalului, directorul teatrului a ţinut să menţioneze că echipa pe care o are alături a răspuns perfect aşteptărilor  în ceea ce priveşte organizarea, actorii fiind răsplătiţi din plin cu aplauze,  de la finalul celor trei premiere. Tot la capitolul plusuri putem adăuga părerile pozitive ale „nucleului dur” al publicului giurgiuvean,  cât şi parteneriatele ce urmează a fi puse în practică în perioada imediat următoare.

(Anna Lincă)