Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenționare de călătorie pentru Bulgaria, unde în perioada octombrie-decembrie se așteaptă o creștere a timpilor de așteptare, până la 24 de ore.

În perioada octombrie-decembrie la trecerea frontierei dinspre Turcia, prin punctul de frontiera Kapitan Andreevo, unde s-ar putea forma coloane mari de autocare, se așteaptă o creștere a timpilor de așteptare, până la 24 de ore, arata MAE, într-un comunicat de presă transmis.

Astfel, MAE recomandă cetățenilor romani să se informeze din timp cu privire la aceste aspecte, să ia masurile adecvate în vederea organizării itinerariilor de deplasare, să aibă asigurate resurse de apă și alimente și să respecte cu strictețe indicațiile și măsurile adoptate de autoritățile bulgare.

De asemenea, se recomanda romanilor care sunt pasageri ai autocarelor care tranzitează punctul de trecere Kapitan Andreevo sa se informeze, în prealabil, cu privire la regimul vamal aplicat frontierei externe a Uniunii Europene și la limitele legale privind cantitatea de mărfuri sau produse permisă a fi introdusă în spațiul vamal european ca import fără caracter comercial.

Informații suplimentare pot fi accesate cu privire la regimul vamal – pe site-ul : www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiții de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) și pe site-ul autorității vamale bulgare – www.customs.bg; cu privire la e-vigneta și sistemul e-TOLL – pe site-ul www.bgtoll.bg; cu privire la situația circulației prin punctele de trecere a frontierei bulgare – pe site-ul https://www.mvr.bg; cu privire la starea vremii – pe site-ul www.weather.bg; cu privire la starea actuală a drumurilor – pe aplicația gratuită LIMA www.lima.api.bg, pe pagina de internet a Agenției „Infrastructura Rutieră” – www.api.bg și la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop.

Cetățenii români pot solicita asistența consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 și +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență au la dispoziție telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://sofia.mae.rohttps://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_rowww.mae.ro și amintește faptul că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

(Jurnal)