Din 3 ianuarie pacienții vor fi nevoiți să plătească vizitele la medicul de familie, fără a mai beneficia de rețete compensate!

0
840

Din acest an, românii vor fi nevoiţi să-şi plătească medicamentele şi controalele. Cel puțin deocamdată căci medicii de familie susțin că  nu vor mai semna contractele cu Casa de Asigurări de Aănătate şi, prin urmare, nu vor mai presta servicii gratuite.

Decizia medicilor vine după ce eşecul dialogului cu Ministerul Sănăţii. Ei spun că guvernanţii nu au fost capabili să-şi onoreze promisiunile făcute în noiembrie, când medicii au cerut în stradă mai mulţi bani pentru medicina primară, dar şi înlăturarea birocraţiei.

Societatea Naţională de Medicină Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie a anunţat pe 20 decembrie că începând cu data de 3 ianuarie 2018 cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, ca urmare a nesemnării actelor adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate judeţene. 

În locul unei creşteri a procentului alocat asistenţei medicale primare de la 5.77% la 10% din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, administrat de CNAS, proiectul de buget pentru anul 2018 aflat în acest moment în dezbatere în Parlamentul României prevede o stagnare la 5.8%. Cei responsabili de reglementările din sistemul de sănătate şi de asigurarea unei finanţări corecte a segmentului de asistenţă medicală primară dovedesc o disponibilitate extrem de redusă de a modifica ceva consistent”, se arată într-un comunicat al SNMF.

SNMF reclamă faptul că principalele revendicări nu şi-au găsit rezolvarea, iar cu excepţia “unor minime cosmetizări ale proiectului de Contract-cadru viitor”, rezultatele discuţiilor purtate în ultima lună cu Guvernul sunt “doar promisiuni, amânări, prevederi echivoce, propuneri rămase în analiză şi refuzuri nejustificate ale propunerilor organizaţiilor medicilor de familie”.

Decizia vine după ce Guvernul nu le-a rezolvat cererile medicilor. Acum o lună, premierul promitea că îi va ajuta şi cu mărirea bugetului pentru medicina primară şi cu debirocratizarea sistemului. Autorităţile le-au oferit aproape 300 de milioane de lei, dar medicii de familie spun că banii nu sunt suficienţi. Atât ministrul sănătăţii, cât şi reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurari de Sănătate spun că autoată disponibilitatea pentru dialog şi colaborare”.

În acest context asociațiile de protecție a pacienților vor fi nevoiti să ceară explicații Guvernului privind plata către CAS , a serviciilor medicale!

Jurnal