Din 2 februarie a început distribuirea cardurilor de energie și în județul Giurgiu! Cine beneficiază de acestea……

0
926

 Până la finalul lunii februarie, toți beneficiarii eligibili vor primi acasă cardul de energie. Plățile se vor putea efectua începând cu 20 februarie. Prima tranșă de 700 de lei va putea fi utilizată până la 30 iunie 2023.

Din data de  2 februarie, au fost  livrate  132.000 de carduri în județele Brăila (34.000); Covasna (21.000); Giurgiu (21.000); Vâlcea (27.000) și Botoșani (29.000). Cardul de energie se livrează de către Poșta Română la domiciliul beneficiarului, cu confirmare de primire.

Ajutorul pentru plata facturilor se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare. Prin intermediul acestor vouchere se vor putea achita facturile pentru electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Reamintim că beneficiarii vor putea utiliza ajutorul pentru plata facturilor la energie prin următoarele modalități: direct la poștaș; la orice oficiu poștal din mediul urban sau la oficiul poștal pe raza căruia își are domiciliul beneficiarul, în mediul rural; online, prin intermediul aplicației informatice pe care Poșta Română o va pune la dispoziție.

Plățile se vor putea efectua după următorul calendar:

  • Pentru tranșa I – valoare de 700 lei în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;

  • Pentru tranșa II – valoare de 700 lei în perioada septembrie 2023 – 31.12.2023.

Potențialii beneficiari vor fi înștiințați dacă s-au descoperit situații care îi fac neeligibili. În acest caz, ei pot suna la 0319966, numărul de call center-ul pentru care Poșta a mobilizat peste 50 de angajați, unde vor primi informații suplimentare și vor fi îndrumați, dacă situația poate fi corectată.

Documentele necesare plății facturilor la energie prin intermediul cardului vor putea fi transmise și electronic, printr-o aplicație pusă la dispoziție de Compania Națională Poșta Română.

Ajutorul nu se consideră venit și nu afectează:

venitul minim garantat; alocația pentru susținerea familiei; statutul consumatorului vulnerabil de energie.

Sumele alocate celor două tranșe nu pot fi preschimbate în bani și nu pot fi folosite pentru plăți prin mandat poștal către alte destinații decât plata facturilor de energie.

  • Cine beneficiază de acest ajutor?

Categorii de beneficiar

Vârstă

Venit/lună

Pensionar

Peste 60 ani, inclusiv

Sub 2.000 lei, inclusiv

Pensionar de invaliditate

Nu contează

Sub 2.000 lei, inclusiv

Persoană cu handicap grav, accentuat sau mediu

Nu contează

Sub 2.000 lei, inclusiv

Familie cu alocație de susținere

Nu contează

Nu contează

Familie/persoană cu ajutor social

Nu contează

Nu contează

Venitul net per coabitant, la nivelul unui loc de consum, nu trebuie sa depaseasca 2.000 lei.

Potențialii beneficiari trebuie să știe că vor fi înștiințați dacă s‑au descoperit situații care îi fac neeligibili. În acest caz, ei pot suna la 0319966, numărul de call center-ul creat de Poștă, unde vor primi informații suplimentare și vor fi îndrumați, dacă situația poate fi corectată.

(Jurnal)