61848409La scurt timp după victoria obținută de  Donald Trump în alegeri au fost voci avizate care au susținut că ele s-au datorat atacurilor informatice ale serviciilor secrete rusești. Într-o declaraţie făcută în ajunul Anului Nou în faţa jurnaliştilor strânşi în faţa proprietăţii sale Mar-a-Lago din Florida, Trump şi-a exprimat scepticismul privind intervenţia Rusiei în alegerile prezidenţiale pe care le-a câştigat anul trecut. „Ar putea fi altcineva. Şi eu ştiu şi unele lucruri pe care alţi oameni nu le ştiu, deci ei nu pot fi complet siguri de situaţie. Le veţi afla marţi sau miercuri” a declarat magnatul.

Preşedintele-ales al Statelor Unite a criticat decizia actualei administraţii de a aplica noi sancţiuni Rusiei în urma rapoartelor serviciilor de informaţii, oferind ca exemplu informaţiile false despre presupuse arme de distrugere în masă care au servit ca pretext războiului din Irak. „Hackingul este foarte greu de dovedit” a adăugat Donald Trump, care a lăudat reacţia calmă a Rusiei la adresa noilor sancţiuni impuse de administraţia Obama.

Miliardarul american i-a avertizat de asemenea pe cetăţenii americani cu privire la pericolele transmiterii de informaţii personale prin mijloace electronice. „Dacă aveţi ceva chiar important de transmis, transpuneţi-o pe hârtie şi trimiteţi-o prin poştă, precum în vremurile vechi, deoarece vă zic eu: nici un calculator nu este sigur”, a declarat Trump, care le-a spus reporterilor că promisiunea sa pentru 2017 este să „facă America măreaţă din nou”.

Serviciile ruse au acționat sub identități false pentru a lansa atacuri informatice

Atât CIA, cât si FBI cred că hackeri ruși au fost responsabili pentru atacurile vizând Partidul Democrat, menite să îl ajute pe republicanul Donald Trump în cursa pentru Casa Albă. Mai mult, serviciile de informații afirmă că hackerii au acționat la ordinele statului, deși nu pot dovedi o implicare personală a lui Vladimir Putin.

Potrivit unui raport al FBI și al Departamentului pentru Securitate Interna, scrie news.ro. serviciile ruse de informatii, civile si militare, au operat sub identitati false pentru a lansa atacuri informatice în Statele Unite, inclusiv asupra unui partid politic. Portalul de stiri Ouest France, preluat de Euractiv, afirma că, potrivit documentului, hackerul Guccifer 2.0, care sustine că este român, ar fi, de fapt, un proiect al serviciilor ruse. Numele hackerului nu este menționat, însă, explicit în raport.

În unele cazuri, serviciile ruse de informații s-au deghizat drept părți terțe, ascunzându-se în spatele unor identități online false, menite să determine victima să atribuie greșit sursa atacului”, se arată în document.

Guvernul american confirmă că doi actori diferiti din serviciile ruse de informatii au participat la intruziunea vizând un partid politic american. Primul actor, cunoscut ca Advanced Persistent Threat (APT) 29, a spart sistemele partidului în vara lui 2015, în timp ce al doilea, cunoscut ca APT28, le-a spart în primăvara lui 2016.

Activitatea serviciilor de informatii ruse face parte din campania in curs de operatiuni informatice orientate impotriva Guvernului american si cetatenilor sai”, au scris autorii documentului.

“Acest (raport comun de analiza – n.r.) ofera indicatori tehnici privind multe dintre aceste operatiuni, masurile recomandate pentru diminuarea (consecintelor- n.r.), sugestii de actiuni in replica la indicatorii oferiti si informatii privind modul de raportare ale acestui tip de incidente Guvernului american”, se adauga in raport. În vara lui 2016, Guccifer 2.0 a revendicat atacurile asupra Partidului Democrat. Ulterior, într-un interviu acordat în iunie pentru Vice, el susținea că este român.

Experti în securitate informatică au conchis că Guccifer 2.0 este, probabil, proiectul hackerilor ruși, susținuți de statul rus. Compania de securitate informatica Crowdstrike, care a fost angajată de Partidul Democrat pentru a analiza atacul informatic, a prezentat această ipoteză. De asemenea, un expert în securitate informatică de la King’s College London, Thomas Rid, a afirmat că “este mai degraba probabil” ca întregul atac vizând Partidul Democrat, inclusiv rolul lui Guccifer 2.0, să fi fost orchestrat de spioni ruși.

Documentul de 13 pagini al FBI și Departamentului pentru Securitate Interna a fost publicat în conditiile în care președintele Barack Obama a anunțat sancțiuni vizând Rusia pentru interferența în alegerile prezidențiale. Raportul a fost criticat, însă, de experti în securitate, potrivit cărora nu este suficient de amănunțit și a fost publicat prea târziu.

Rusia, dar și președintele Donald Trump au respins în repetate rânduri toate aceste supoziții și respective acuzații.

Recent , președintele Barack Obama a impus sancțiuni împotriva a șase cetățeni și cinci entități ruse, inclusiv două agenții de informații ale Kremlinului. Aceste sancțiuni vizează înghețarea activelor financiare deținute pe teritoriul Statelor Unite. De asemenea, alți 35 de diplomati ruși au primit ordin de expulzare din partea Washingtonului și au primit  la dispoziție 72 de ore pentru a părăsi SUA. Aceste expulzări reprezintă o replică față de campania de intimidare și hărtâțuire a diplomaților americani din Rusia.

Ostilitatea față de ruși se răsfrâmge și asupra președintelui Donald Trump. Zilele trecute mai multe ziare americane scriau de faptul că în ciuda solicitărilor făcute de Trump  mai multor vedete din lumea muzicii de a cânta la învestirea sa oficială , nimeni nu a dat curs acestei invitații.

(Jurnal)