„În ziua de 12 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, în colaborare cu polițiști din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră  Vedea  au organizat și desfășurat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor ce aduc atingere prevederilor Legii 126/1995, privind regimul materiilor explozive.

Cu această ocazie, în urma unui control de rutină în trafic, a fost identificat un cetățean bulgar care deținea, fără drept, mai multe tipuri de articole pirotehnice. În urma controlului amănunțit al autoturismului, au fost identificate 4 baterii de artificii cu 36 de focuri, precum și 488 bucăți petarde. Referitor la produsele identificate acesta a precizat că le-a achiziționat în cursul aceleiași zile din orașul Ruse – Bulgaria nefiind autorizat pentru astfel de operațiuni. În urma celor constatate, articolele pirotehnice au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

În cauză, a fost întocmit dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.

În ziua de 13 decembrie a.c., ora 09.00, polițiștii Secției nr. 5 Poliție Rurală Giurgiu au oprit pentru control, un autoturism condus de un tânăr de 21 de ani, din comuna Vedea, care circula pe D.N. 5C, pe raza comunei Vedea.

Astfel, s-a procedat la verificarea autoturismului, ocazie cu care au fost identificate 20 de articole pirotehnice. Tânărul în cauză a declarat faptul că a achiziționat articolele pirotehnice în aceeași zi din municipiul Giurgiu, pentru a le folosi cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Articole pirotehnice au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

În cauză, a fost întocmit dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.”, se arată într-un comunicat al reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu

Cu toate acestea, zilnic, și mai ales după lăsarea întunericului, în mai multe zone ale municipiului (în special în cele puțin sau deloc patrulate de polițiștii giurgiuveni) răsună pocnetele și exploziile petardelor, unele dintre ele simulând sunetul unei explozii de tun. Oare nu le aude nimeni, în afara locatarilor zonelor respective? Mai mult, la apelurile (rare) ale cetățenilor către Poliția Giurgiu, o bună parte a angajaților acestei instituții afirmă, la sosirea la locul solicitării: „Și noi pe cine să tragem la răspundere, dacă nu găsim pe nimeni?”, așa că oamenii preferă să renunțe, și își scuipă în sân, de frică, la fiecare pocnitură sau bubuitură…

(Jurnal)