Așa cum precizam cu câteva zile în urmă,  la scurt timp după  apariția unui reportaj la unul dintre posturile de  televiziune din Capitală, în care primarul comunei Clejani, Florin Nidelea, reclama că a rămas fără șef de post, în ciuda numărului mare de infracțiuni înregistrat în localitate (240 de dosare!), am stat de vorbă cu Comisarul șef al Inspectoratului de Poliție Giurgiu, Cătălin Georgescu, ce ne-a asigurat că a rezolvat situația prin desemnarea în locului celui plecat, a șefului de secție din zonă, acesta urmând  să suplinească acest post până la identificarea unei alte persoane.  

Nemulțumit de măsură, primarul comunei Clejani, Florin Nidelea și-a continuat demersurile sperând să sensibilizeze autoritățile locale, solicitând totodată Ministerului de Interne să găsească o soluție care să-i poată rezolva marile probleme existente în comun, privind infracționalitatea.

La rândul nostru l-am contactat  pentru a doua oară pe Comisarul șef al IJP Giurgiu, Cătălin Georgescu, care ne spunea că așa cum ne-a precizat anterior, deocamdată nu poate instala un șef de post în localitate, din lipsă de cadre. Eu i-am spus primarului, dacă găsește el acest om sunt dispus să îl punem pe funcție…eu am toată disponibilitatea de a-l ajuta. În privința afirmației că localitatea este copleșită de numărul infracțiunilor mă îndoiesc însă de acest lucru, considerând că este o exagerare – menționa Comisarul șef Georgescu.

Mergând mai departe cu investigația noastră am solicitat un punct de vedere celui direct afectat de situație, primarului comunei Clejani, Florin Nidelea.

Întrebat de ce s-a ajuns la această situație critică și de ce fostul șef de post a acumulat până la momentul de față  circa 240 de dosare aflate în cercetare, primarul Florin Nidelea ne-a spus: A avut chiar 400 de dosare la un moment dat. Rezolvă 5 pe fiecare zi…Dacă intră 5,  iar ei fac două, căci sunt doar doi polițiști iată de ce se adună atâtea. În privința faptului că aș exagera cu numărul infracțiunilor, așa cum am fost acuzat,  aș întreba ce altă comună are atâtea dosare de rezolvat? Chiar astăzi a venit o fată , la noi la Primărie să reclame că a fost practic tâlhărită…I s-au luat banii din mână și hoțul a fugit! Nu ați văzut la televizor cum procedează ăștia? Altcineva ne reclama că hoțul s-a strecurat încet, încet  pe lângă mașină și i-a furat telefonul. Foarte mulți nici nu mai reclamă, știind că reclamă degeaba…!  Zilele acestea am stat cu ochii pe monitoare și am urmărit  tot felul de infracțiuni – ne spunea primarul Nidelea, precizând că imaginile sunt luate de către camerele de luat vederi cu care a fost dotată întreaga localitate.

Acum, dacă lumea a aflat că nu mai avem șef de post, merg cu toții la domn Primar…, spunea, aparent resemnat, primarul comunei.

Întrebat de ce nu a încercat să stea de vorbă cu Bulibașa sau cu staborul etniei din comună, primarul Nidelea ne-a spus: Păi una vorbești cu ei acum și cum ai plecat, gata!… s-au întors la 90 de grade! Este cea mai grea comună din județ. În primul rând nu ai oameni, pe 5 posturi au mai rămas doi din care unul este o fată care peste câteva luni pleacă și mai e un copilaș care e venit de abia un an…Ce știe ăla să facă? Șeful de secție, Fudulu, trebuie să se împartă astfel, pe 6 comune. De la Grădinari la Letca, face o oră cu mașina…Și pe cele 6 comune au o patrulă pe timp de noapte…Dacă unul sună la 112 la Letca, iar altul solicită  112 în altă comună, unde să se ducă mai întâi? Nu au oameni (Poliția – n.red.)…Dar trebuie totuși să ții cont de comună… unde-s probleme… mai iei de colo, mai iei de dincolo… suplimentezi…Dar ce să faci cât timp polițiștii, când abia învață meserie, sunt scoși la pensie?  – se mai întreba retoric, primarul comunei Clejani, vizând Legea ce le dă dreptul polițiștilor să se pensioneze la  o vârstă mică.

Ca să nu mai spun că toți care au lucrat  în sistem și au ieșit la pensie, s-au angajat ulterior la instituții bugetare, pe local…Iau 60-70 de milioane pensie, mai iau 30-40 de la noul loc de muncă și așa ajung să câștige 100 de milioane pe lună! Păi se pot compara ei cu un cetățean care ia salariul de bază? – mai spunea primarul Florin Nidelea.

În ceea ce ne privește, sperăm ca lucrurile să revină foarte curând la normalitate în comuna Clejani, iar o minune să aducă pe funcția de șef de post al Poliției din localitate, un cadru capabil să rezolve mare parte din cazuistica din comună care i-a scos peri albi primarului Florin Nidelea, după cum ne declara.

(Florian Tincu)