Primăria Municipiului Giurgiu, împreună cu partenerii săi:  Consiliul Județean Giurgiu, Instituția Prefectului Giurgiu și Comitetul de Coordonare a Administrației Agricole Giurgiu au organizat sâmbătă, 2 octombrie, 2021, „Ziua Agriculturii Giurgiuvene”.

Evenimentul s-a desfășurat pe pietonala Bulevardului Mircea cel Bătrân din Centrul Municipiului Giurgiu. După deschiderea acțiunii și alegațiile susținute de către o serie de oficialități prezente la eveniment, a urmat prezentarea producătorilor și vizita la standuri, cât și de o scurtă ședință de lucru a C.C.A.A.J Giurgiu.

În loc de pâine și sare , comercianții i-au primit pe consumatorii locali cu degustări de vin, datorită  generozității unuia dintre participanții la Târg, Vinoteca VinSan.

   Pe tot parcursul acțiunilor organizate cu acest prilej (premierea producătorilor de către Consiliul Județean Giurgiu și Primăria municipiului Giurgiu, dar și o tombolă pentru producători și fermieri cu premii donate de către aceștia), cetățenii s-au bucurat de ziua caldă de toamnă și de produsele puse la vânzare de  producătorii agricoli, dar s-au lăsat seduși și de grătarele cu mititei, nelipsite de la astfel de ocazii.

Momentul artistic al evenimentului a fost asigurat de copiii din    Centrul PAPI (Punctul de Acces Public la Informatie din cadrul RECL) al comunei Vărăști, județul Giurgiu.

 

Unul dintre organizatorii evenimentului, directorul DAJ Giurgiu (Direcția pentru Agricultură a județului Giurgiu), Petra Ochișor, ne-a declarat cu acest prilej:

       Ziua Agriculturii giurgiuvene s-a dorit a fi o zi care să reînvie tradiția privind acea promovare a recoltelor, după un an de zile, o comunicare între producători și consumatori, astfel să se poate realiza acel liant  care să asigure informații, o promovare adecvată și tot ce înseamnă popularizarea recoltelor obținute în agricultura județului Giurgiu. Precizez că 70 % din cei prezenți  sunt fermieri mici. Ei își produc  și își valorifică marfa  prin mijloace proprii.

De aceea mai trebuie  menționat că aici este târgul fermierilor mici, care, din păcate au fost nevoiți să se supună restricțiilor impuse de Pandemie  și ratei  incidenței crescute, din ultima perioadă,  manifestată în mare parte a localităților județului Giurgiu. Aceasta este explicația pentru care Târgul s-a bucurat de o participare mai puțin numeroasă din partea  producătorilor.

Însă ei au înțeles că prin reînvierea acestei tradiții, încercăm să sărbătorim atât fermierul cât și pământul acesta fertil, care ne ajută  să obținem asemenea producții.

70% din activitatea județului Giurgiu se realizează din agricultură. În Giurgiu avem fermieri cu pregătire profesională care dau exemple de bune practici din toate punctele de vedere și în toate domeniile . Avem aici la târg reprezentanți pentru partea de INPUT-uri , pe partea de utilaje, pentru partea de Apicultură, pentru partea de preparate tradiționale din gospodăriile proprii. Atât  cunoscutul pește specific zonei noastre cât  și bineînțeles mustul și strugurii , embleme ale toamnei. Alături de fructele autohtone, dar și de cele de genul aroniei, fruct aclimatizat aici,  prezentăm consumatorilor produsele de patiserie , nelipsite din curtea și gospodăriile giurgiuvenilor din județ.

Foto: Fructele de ARONIA, o raritate pentru țara noastră, extrem de benefică pentru sănătate .

Nu lipsește de la Târg nici segmentul de silvicultură, cu un stand de excepție…Am încercat să avem o paletă  cât mai variată  de producători, care să își facă cunoscută activitatea și produsele , dar și să facă joncțiunea dintre poducător și consumator …

Directorul DAJ ne mai spunea totodată că acest eveniment nu este ultimul de acest gen, din această toamnă:

Avem în plan organizarea pe 20 octombrie, zi stabilită prin Lege,  ca Ziua Națională a Produselor Agro-Alimentare Românești, evident ținând cont ca și acum de măsurile impuse de incidența manifestată în această perioadă în județ și municipiu.

Iar în funcție de evoluția situației în care ne vom afla,  vom știi cum vorm reacționa în următoarea perioadă. Planificată este, o astfel de acțiune, și pentru zilele de 9 și 10 octombrie, tot pe această locație – mai menționa directorul DAJ Giurgiu, Petra Ochișor.

(Jurnal)