Directorul APIA Giurgiu Sorin Pencea ne spunea recent că în ciuda sugestiilor făcute de instituția sa, fermierii din județul Giurgiu nu prea sunt atrași de  agricultura ecologică, deși le-ar aduce sume consistente. Domnia sa amintea ”Pachetul 4”  în cadrul căreia se acordă fiecărui fermier 130 de euro în plus, la hectar, față de subvenția de bază.

Pui  în toamnă rapiță, dar până la anul, în martie, încorporezi în sol și nu dai cu nimic pe acel teren. Pentru suprafața pe care o aloci culturii, maxim 80% din suprafața totală o poți face pe ”Pachetul 4”.  Mai înainte de toate trebuie să te înregistrezi la Direcția Agricolă, faci o fișă pentru Agricultura ecologică și apoi mergi la o firmă care se ocupă de așa ceva, cu care închei un contract. Aceștia iau probe de sol ca să constate dacă acesta corespunde sau nu cu ce cultură vrei să înființezi, după care fermierul aduce la noi certificatul eliberat de acea firmă. Ori că este în agricultură ecologică, ori că este în conversie, căci în primii 2-3 ani, depinde de cultură, sunt în conversie. În județul Giurgiu sunt o sută și ceva de fermieri din cei 11000 de fermieri. Poți înființa orice…Avem un fermier la Gostinari care cultivă cereale, ce ulterior sunt certificate ECO –  mai preciza directorul APIA Giurgiu.

(Jurnal)