Deranj în Coaliție! Directorul Companiei APDF Giurgiu, înlocuit din funcție de o ”preferată” a ministrului Transporturilor!

0
1940

Ora 12:18, 2 februarie, 2021. Un apel cu număr ascuns pe numărul redacției noastre. O voce pițigăiată ne anunță , înțepat: „Vă rog transmiteți-i dlui Tincu să scrie că Velicu (Florin Velicu – N.R.), nu mai este director la APDF…” La întrebarea noastră : „Cine sunteți?”, aceeași voce ne-a răspuns, sec: „Nu contează!… un cititor. La revedere!”

Și iată că, în rândurile de mai jos, ne conformăm! Cum spunea tehnoredactorul nostru, uite că am ajuns să scriem și la comanda cititorilor ziarului!

Dar hai să îi arătăm cititoarei noastre, necunoscute, cine este de fapt cea care este propusă să îi ia locul celui ce i-a născut vocii pițigăiate de la telefon, antipatia…

Cine este noul director al APDF Giurgiu

Publicația Newsweek scria cu câteva zile în urmă, cităm : ministrul USR al Transporturilor, Cătălin Drulă, vrea să o pună la conducerea Administrației Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu pe fata lui Mihai Ungheanu, o eminență cenușie a regimurilor PSD, până în 2004.

 Cine este acest Mihai Ungheanu? Tot publicația citată ne lămurește, cităm :

una dintre eminențele cenușii ale guvernărilor PSD, în perioada lui Ion Iliescu. Între 1992 și 1996 a fost secretar general adjunct al guvernului Văcăroiu, fiind subordonatul direct al lui Viorel Hrebenciuc – mai precizează cei de la Newsweek.

Jurnaliștii mai scriu că: … fiica lui Ungheanu, Mihaela Luiza Haschka, a fost plasată de PSD, în iulie 2017, în poziția de vicepreședinte al Consilului de Administrație al Companiei Naționale Administrarea Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu (APDF) și că potrivit CV-ului acesteia, deși Mihaela Luiza era de profesie economist și nu lucrase niciodată în domeniul portuar , ci doar prin societăți de asigurări și prin bănci, a fost totuși propusă să preia această Companie pe care actualul director, Florian Velicu, a adus-o în doar 11 luni pe linia de plutire , APDF fiind multă vreme o ”barcă avariată”, ce lua tot mai multă apă, de la o zi la alta și pe care , mânați de interese proprii, mulți o doreau scufundată…

Întrebări fără răspuns

De precizat, mai scriu jurnaliștii de la ziarul amintit mai sus, este faptul că în toate anunțurile privind ocuparea unor posturi în Consiliul de Administrație se menționează drept condiție de bază experiența dobândită la o întreprindere profitabilă din domeniul de activitate al societății comerciale.

În cazul de față lucrul acesta este însă omis. Și uite așa Mirela Luiza devenea – conform acelorași surse – în iulie 2017, cu sprijinul PSD, vicepreședintele CA al Companiei Naționale APDF Giurgiu, iar acum ( probabil!), director general al acestei Companii.

Cum s-a făcut oare selecția dosarelor pentru ocuparea funcțiilor în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale Administrația Porturilor Dunării Fluviale (CN APDF) SA Giurgiu și pe ce criterii de performanță ar fi numită ca director tânăra Mihaela Luiza, mai ales că eventualul său predecesor a demonstrat, într-un timp foarte scurt că APDF poate deveni o societate profitabilă, nu știm sau poate că ”cineva” o să ne spună , la un moment dat ?

 

Cineva sfidează regulile colaborării în cadrul coaliției

Evident că staff-ul liberal este contrariat total de această decizie unilaterală a ministrului Cătălin Drulă care se pare că a uitat nejustificat de repede că USR Plus, partidul din care face parte, este partener de coaliție și că deciziile de numire într-o funcție atât de importantă, ca cea de director de Companie , se iau numai după consultări prealabile între cele două partide aflate la guvernare, PNL și USR Plus, nicidecum unilateral.

Decizia Ministrului Drulă, ne spunea un liberal local, va arunca în aer tot ceea ce se poate numi colaborare între PNL și USR Plus, mai ales că această decizie fost luată dintr-o simplă coincidență sau nu, simultan cu refuzul ministrului de a continua lucrările pentru metroul de pe segmentul Băneasa-Otopeni.

Un membru important al PNL, se arăta contrariat și furios în același timp pe modul ministrului de a conduce Ministerul Transporturilor, acuzându-l de ”diletantism” și de incapacitatea acestuia de a face diferența între conducerea unui Minister și a unui ONG.

Care este strategia acestei numiri subite…

Care este scopul acestei înlocuiri și care sunt performanțele manageriale ale doamnei Mihaela Luiza Haschka în domeniul portuar, care urmează să îl gestioneze?

Cine sunt cei care o susțin și care sunt interesele acestei numiri? Este această companie o unealtă prin care USR Plus dorește să satisfacă o parte din clientelă și o serie de interese, sau este pur și simplu un mod de a plăti polițe, dintr-un soi de invidie nejustificată, partenerilor de guvernare? Poate cineva din conducerea PNL Giurgiu ne va răspunde la toate aceste întrebări.

În data de 27 ianuarie a avut loc ședința CA a APDF. După cum am fost informați din surse demne de încredere, votul C.A. – ului a fost de două voturi pentru numirea unuia dintre membrii Consiliului de Administrație, reprezentantul fondului Proprietatea , fond care are în spate investiții din Fondul din Canada și din Olanda. Fonduri din Olanda care sunt direct implicate și în firmele mari de transport fluvial din zonă… Adică nimic nu e întâmplător …Ați înțeles probabil, acum, cât de uriașe sunt interesele, de-a dreptul ”transoceanice”!

Din informațiile primite din interiorul Companiei se pare că se încearcă cu orice preț acapararea a tot ce înseamnă porturi și transport fluvial, din România, inclusiv Portul Constanța.

Această numire vine după aproape un an în care antipaticul, pentru ”unii”, Velicu Florin a făcut eforturi susținute, mai ales în contextul unui șir întreg de alegeri politice care s-au suprapus cu debutul Pandemiei, din 15 martie, 2020.

 

”Velicu trebuie să plece”!

 

Deși la acest moment APDF-UL are în conturi aproximativ de 5 ori mai  multe fonduri decât la începutul mandatului de director al lui Florian Velicu, cu  toate că dările către stat sunt plătite la zi , iar restanțele rostogolite din urmă, de la un an la altul ,  plătite,  unele chiar din 2016, Velicu trebuie să plece!

Nu sunt luate în seamă nici cele trei proiecte în valoare de 70 de milioane de euro și nici cele 5 SF-uri depuse, cu valori de peste 100 de milioane de lei, în doar 11 luni . Nimic din toate acestea nu contează !  Velicu trebuie să plece! De ce? Pentru a lăsa locul preferatei Ministrului Drulă – așa cum scriau jurnaliștii de la Newsweek .

Ne amintim, cu ocazia unui interviu mai vechi, de mărturisirea  directorului APDF care ne spunea că pentru un proiect, ce trebuia aplicat la Corabia,  a fost nevoit să aștepte vreo 7 luni după Ministru, ca să obțină acordul de mediu și implicit toate avizele și autorizațiile necesare.

Din toate cele relatate mai sus pare că nimeni nu este interesat de accesarea de fonduri sau de dezvoltarea infrastructurii portuare, ci de cu totul alte interese… Pentru a pune în practică scenariul , regizorul acestei cabale vrea ca ce mai este bun în APDF Giurgiu , să pară prost, pentru a putea fi vândut pe nimic . Cui? Celor ce vor să câștige din înscenarea acestui naufragiu, ce aparent ar avea cauze naturale .

 

Surprize, surprize!

 

În ședința CA-ului, de numire a noului director al Companiei, la indicația Ministerului Transportului, respectiv a ministrului Drulă cât și sub presiunea liderilor USR , Mihaela Luiza Haschka , ce făcea parte și din Comisia de nominalizare, a obținut doar două voturi ”pentru”, două voturi ” împotrivă” și două ”abțineri” ! În această situație, cu două abțineri, ce sunt considerate vot negativ,  conform Contenciosului Administrativ, Mihaela Luiza nu ar fi trebuit să mai intre în posesia mandatului de director , pentru care fusese nominalizată …de la Centru!

Ba mai mult de atât, Florian Velicu a fost acuzat chiar de noul director că și-ar fi încălcat clauzele de confidențialitate, ieșind cu declarații în presă  deși USR Plus milita de mama focului, în alegeri pentru o transparență deplină , în relația cu cetățenii, evident prin intermediul presei. Deh, ce vreți, era doar campanie electorală!

SOS, APDF!

  În consecință iată cine îl va înlocui pe Florian Velicu la conducerea Companiei APDF Giurgiu, doamnă necunoscută. Noi ne întrebăm însă: pentru a câta oare un venetic va fi montat – ca o bombă cu ceas – în angrenajul acestei Societăți ce începuse să devină în sfârșit vizibilă și profitabilă?

Din nou suntem jigniți, giurgiuvenii fiind considerați incapabili de pune la conducerea unei instituții importante, un concetățean de-al lor. Nu vă simțiți deloc jignită, stimată Doamnă, anonimă, în orgoliul dvs. de cetățean al acestei comunități, pentru disprețul pe care ministrul Transportului îl are pentru giurgiuveni ? Nu vă pasă că suntem din nou desconsiderați? Nouă DA!

După cum constatăm, iată cum devenim, cu bună știință, roși de antipatii și de invidii personale , complici la demolarea unei societăți de interes național pe care rechinii , hulpavi, au pus ochii , dorind s-o hăcuiască așa cum au mai făcut și alții în trecutul ei nu prea îndepărtat.

Sperăm că celor ce le pasă cu adevărat de soarta unui obiectiv economic, cu potențial uriaș, să reușească să demonteze acest scenariu diabolic, înainte ca APDF Giurgiu să ia din nou apă ducându-se de data asta definitiv, la fund, fără speranța de a mai putea fi vreodată resuscitată.

(Florian TINCU)