De mai bine de două luni, angajații Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Giurgiu, circa o mie de persoane, așteaptă zadarnic să își primească salariile. După epuizarea tuturor pârghiilor pentru obținerea fondurilor pentru salarii, singurul lucru care le-a rămas oamenilor este protestul. Au început cu o grevă japoneză, timp de două săptămâni, dar nici acest lucru nu a înduplecat autoritățile. Astfel că de marți, 16 iunie, pe perioadă nedeterminată, vor protesta pașnic, în curtea unității, întrucât starea de alertă nu le permite pichetarea Ministerului Finanțelor Publice, așa cum era prevăzut, inițial, în programul protestelor.

Alături de cei o mie de angajați este și deputatul social-democrat Elena Cristina Dinu care, în cursul zilei de miercuri, a susținut în plenul Camerei Deputaților o luare de poziție. Iată ce a scris, la scurt timp după această declarație, pe contul său de facebook deputatul giurgiuvean:

În luarea de poziție de astăzi (n.r. – miercuri, 17 iunie) din plenul Camerei Deputaților am declarat că SUSȚIN protestul salariaților DGASPC Giurgiu, neplătiți de două luni.

Sunt în asentimentul salariaților DGASPC Giurgiu și susțin protestul organizat astăzi de aceștia, deoarece situația lor este inacceptabilă și inadmisibilă într-o țară europeană așa cum este România.
Consider că cei 1.000 de asistenți sociali care nu și-au primit salariile de două luni au perfectă dreptate în a-și cere drepturile. Problema a rămas nerezolvată din vina exclusivă a guvernului, care nu a returnat până acum sumele cheltuite de Consiliul Județean Giurgiu pentru combaterea pandemiei. De altfel, conducerea CJ Giurgiu a făcut aproape zilnic, de două luni încoace, demersuri pentru plata angajaților DGASPC, însă reprezentanții guvernamentali sunt ocupați de cu totul alte aspecte, precum deschiderea sălilor de jocuri de noroc și a altor unități unde liberalii sunt direct interesați.

Vreau să-i întreb pe conducătorii Guvernului, pe Iohannis, Orban și Cîțu, dacă și-au primit salariile în ultimele două luni, după munca depusă zi și noapte „în slujba poporului”?

Dacă ei și-au primit banii, atunci și salariații DGASPC Giurgiu trebuie să-i primească, mai ales că marea majoritate a acestora sunt întreținători ai familiilor și pur și simplu nu mai au bani să trăiască!
Situația economică a angajaților și familiilor acestora este dramatică.
Au rate neachitate la bănci, utilități neplătite, își iau mâncare pe datorie, iar o mare parte sunt familii monoparentale, cu un singur venit, inexistent de două luni!
În aceeași ipostază sunt și persoanele instituționalizate din subordinea DGASPC Giurgiu, copii, bolnavi, persoane vârstnice.
Lăudabil este faptul că salariații instituției nu au lipsit nicio zi de la locul de muncă, chiar dacă nu și-au primit banii, activitățile nefiind afectate.
Reiterez rugămintea adresată Guvernului de a adopta în regim de urgență un act normativ care să rezolve situația de la DGASPC Giurgiu și a debloca plata salariilor, deoarece, în caz contrar, am putea asista la evenimente nedorite.”, a încheiat deputatul Elena Cristina Dinu.

(Jurnal)