„În urma sesizărilor primite de la mai mulţi #primari giurgiuveni, am adresat ieri o #interpelare ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, privind situația finanțării cu fonduri europene a proiectelor de achiziție #tablete școlare – Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.

Stimate domnule Ministru,

În contextul crizei pandemice, anul 2020 a venit cu provocarea majoră de a muta orele din spațiul fizic al clasei în mediul online.

Pentru sute de mii de elevi din România, accesul la școala online a fost imposibil sau foarte dificil, datorită lipsei dotărilor minimale necesare.

Dotarea cu tablete școlare prin fonduri europene a reprezentat o urgență și, în același timp, o promisiune, pe care numeroase comunități au luat-o în serios. În consecință, autoritățile locale au depus cereri de finanțare în cadrul apelului lansat de MIPE la finalul anului 2020, în cadrul POC 2014-2020, Programul Operațional Competitivitate – Acţiunea 2.3.3 – Îmbunătățirea conținutului digital și a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e-educație, e-incluziune, e-sănătate și e-cultură – SECŢIUNEA E-EDUCAŢIE.

După un an și jumătate, vă semnalez că numeroase autorități locale mi-au reclamat faptul că, deși au depus cererile de finanțare și au așteptat timp îndelungat evaluarea acestora, sunt luni de zile de când nu primesc o decizie de finanțare clară.

Mai mult, foarte mulți primari mi-au transmis că au fost înștiințați de reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene că proiectele sunt aprobate, dar nu au finanțare.

În contextul în care digitalizarea educației, dar și atragerea de fonduri europene reprezintă obiective cheie ale Programului de guvernare votat de coaliția PSD-PNL-UDMR, vă rog să îmi răspundeți:

1. Care este situația apelului POC Tablete școlare, care este alocarea totală, câte proiecte au fost aprobate și sunt în implementare, câte proiecte sunt aprobate fără finanțare, câte proiecte mai sunt în evaluare, când se va publica lista finală a proiectelor aprobate și respinse, care este valoarea proiectelor eligibile fără finanțare, atât la nivel național, cât și în județul Giurgiu?

2. Intenționați suplimentarea alocării pentru acest apel?

3. Dacă da, ce demersuri faceți în scopul finanțării tuturor acestor proiecte, extrem de importante pentru educația tinerei generații?

Solicit răspuns scris.”

(Cristina-Elena DINU, deputat PSD Giurgiu)