Acordul politic dintre Consiliul și Parlamentul European referitor la înființarea Certificatul Digital UE privind COVID a fost aprobat, prin vot, iar certificatul digital devine un instrument pentru facilitarea liberei circulații în condiții de siguranța între statele membre și în afara UE pe durata pandemiei.

Practic, documentul va reprezenta dovada că o persoană a fost fie vaccinată împotriva COVID-19, fie că a obținut un rezultat negativ la testul pentru depistarea bolii sau că s-a vindecat în urma infecției cu SARS-CoV-2. Acesta va fi eliberat gratuit, va fi disponibil în format digital și pe suport de hârtie și va fi pus în circulație până la 1 Iulie. Protecția datelor este garantată, neexistând o bază de date centralizată la nivelul UE.

Pentru a evita discriminarea în rândul celor care nu vor să se vaccineze, statele membre sunt încurajate să se asigure că testele sunt accesibile din punctul de vedere al costului și disponibile pe scară largă.

Astfel, în cadrul Instrumentului UE de sprijin de urgență, vor fi disponibile 100 de milioane de euro pentru achiziționarea de teste, existând posibilitatea unei finanțări suplimentare de peste 100 de milioane de euro, sub rezerva aprobării de către autoritățile bugetare.

Cel mai important este că de la 1 iulie, odată cu intrarea în vigoare a certificatului, statele membre UE nu vor mai impune restricții de călătorie suplimentare precum testarea sau carantina obligatorie decât în cazuri excepționale, precum apariția unor noi variante care nu răspund vaccinurilor.