AcasăActualitateCum arată ”murdăria” din Poliția Română. Cine conduce Inspectoratele, în multe din...

Cum arată ”murdăria” din Poliția Română. Cine conduce Inspectoratele, în multe din județele țării…Ce se întâmplă la Giurgiu

În MAI, sunt 30 000 de polițiști angajați cu pile, în timp ce 95% dintre polițiști nu au trecut un examen de evaluare, aceștia fiind angajați din sursă externă”.

Datele de față sunt oferite chiar de fostul ministru al MAI, Traian Igaș. Așa începeau jurnaliștii de la Psnews.ro un material incendiar, după ce au verificat în studiile și trecutul polițiștilor care conduc, în acest moment, mare parte din Inspectoratele Județene de Poliție din țară.

În material sunt relevate date tulburătoare mizeria ce dăinuie de mai multă vreme în Poliția Română.

Astfel, situația din teritoriu, din toate județele țării, inclusiv din județul Giurgiu, ne arată că „după 1989, Poliția Română a fost un câmp unde oricine putea să ajungă polițist, pentru ca apoi să fie promovat, pe baza unor criterii neștiute de nimeni”.

Site-ul amintit oferea în același timp cititorilor și o listă a ofițerilor care deși au rămas repetenți, au fost urmăriți penal. Acești piloși s-au aflat sau se află în continuare la conducerea Inspectoratelor de Poliție din țară.

„Băieții deștepți” ai acestei instituții au avansat în funcții de răspundere fără  măcar să urmeze o lună de studii în cadrul Școlii ori Academiei de Poliție. În acest context autorii materialului  nominalizează, în ordine alfabetică, județele în care,  persoane  fără vreo pregătire de specialitate, au ajuns ofițeri, iar de-a lungul timpului au promovat pe diferite funcții călduțe, în birourile Poliției Române din: Arad, Argeș, Bacău, Botoșani, Brașov, Cluj, Constanța, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Olt , Sălaj, Teleorman…

Odată cu numele județelor sunt nominalizate  și persoanele ce au beneficiat de protecția unor personaje importante, precum fostul ministru de Interne, Carmen Dan. Deși respectivii „șefi” de Inspectorate au gafat impardonabil, de-a lungul timpului, dovedind că nu au nicio abilitate pentru a îmbrăca uniforma de ofițer, ei și-au încheiat cariera la doar 45 de ani, așa cum le permite Legea, unii chiar în funcții de chestori, cu pensii de peste 10.000 de lei/lună.

Conform acelorași surse, sunt polițiști care, de-a lungul carierei lor au fost acuzați de abuz în serviciu, de fals intelectual și uz de fals sau au obținut titlul de absolvenți,  de la controversata „fabrică” de emis diplome, Facultatea ”Spiru Haret”.

Exemplele sunt cu nemiluita… Astfel, Mircea Ioan Rus a picat concursul pentru ocuparea funcției de șef al IPJ Cluj, după ce a luat nota 3 la examen. Ei, și? Un an mai târziu, a fost pus șef, fără examen, prin ordinul ministrului de atunci, Carmen Dan. La IPJ Sălaj aceeași Carmen Dan l-a împuternicit ”șef”,  pe Gabriel Marian Terheș, deși în  2018 acesta picase de două ori examenul pentru ocuparea funcției!!!

La Gorj șeful IPJ, a fost numit Dumitru Decebal Drăghiea, fiul prefectului de Mehedinți, Nicolae Drăghiea, fiul prefectului de Mehedinți. Periculos este faptul că o parte dintre polițiști, atrași de mirajul banului,  s-au vândut unor indivizi din lumea interlopă, au intrat în adevărate grupuri de crimă organizată,  acceptând tot felul de compromisuri ce pe parcursul timpului i-au decredibilizat  în fața comunității și totodată i-au deprofesionalizat, aruncându-i câteodată chiar după gratii.

În materialul lor, jurnaliștii de la Psnews.ro s-au rezumat însă doar la a aminti  județele în care s-au regăsit privilegiații „sistemului” și respectiv protejații unor politicieni aflați la butoane. Ei precizau însă că „Poliția Română are și adevărați profesioniști, oameni bine pregătiți, care își fac datoria și aplică legea în fiecare zi, păcat însă că aceștia ori nu ajung în funcții de conducere, ori sunt izolați în Poliție pentru a nu ajunge la conducere”.

În consecință observăm că acei polițiști care se chinuie să asigure siguranța cetățenilor și să protejeze viețile acestora, duc de multă vreme o luptă surdă cu un sistem politic care  pur și simplu a distrus tradițiile, competențele și imaginea Poliției Române.

Și tot site-ul mai sus amintit scria despre faptul că din păcate avem astăzi o Poliție lipsită de  dotări  „care nu are bani nici măcar de pistoale sau veste antiglonț”. O Poliție  cu tineri care după câteva luni de școală sunt aruncați pe stradă, carne de tun, ce devin, de la o  zi la alta, tot mai agresivi, așa cum am constatat de curând, unii dintre ei, din lipsă de experiență în relația cu cetățenii, ajungând chiar la crimă. Și asta pentru niște salarii extrem de  mici în comparație cu riscurile asumate, trimiși pe vânt, pe arșiță, pe ger, pe ploaie în acțiuni care deseori îi depășesc datorită lipsei de tehnologie ori de instruirea necesară.

Chiar zilele acestea presa arată cu degetul spre un nou caz în care un ofiţer de poliţie, din Constanța, în vârstă de doar 26 de ani a fost reținut după ce i-a aplicat mai multe lovituri cu piciorul în cap unui bărbat de 55 de ani, victima ajungând în comă la spital. Asta după ce presa a mediatizat îndelung cazul unui alt bătrân, cu  care a murit cu capul strivit sub bocancul unui alt tânăr polițist, în plină stradă.

Cu doar o săptămână și ceva în urmă, Comisarul șef al IPJ Giurgiu, Cătălin Georgescu mărturisea la rândul său, că și Instituția  pe care o conduce, se confruntă cu mari probleme din cauza unei acute crize de personal de specialitate. Tinerii absolvenți ce vin la posturi nu au experiență, în timp ce polițiștii cu vechime, de care am avea nevoie, atunci când stăpânesc mai bine tainele acestei profesii, li se permite, conform legii, să se pensioneze – ne preciza comisarul șef al Poliției județului Giurgiu.

Cu puținii oameni pe care îi avem, numai eu știu ce eforturi facem pentru a ține sub control situația în Giurgiu. Am un deficit de personal enorm, vorbesc de o sută și ceva de posturi vacante. Am foarte multe posturi de conducere vacante. Am peste 100 de rapoarte de mutare, persoane care sunt venite din alte județe… – mai preciza comisarul șef al IPJ Giurgiu, Cătălin Georgescu.

După cum se poate constata, lucrurile sunt extrem de sinuoase și par tot mai greu de gestionat în această instituție menită să ofere siguranță cetățeanului. Iată de ce este nevoie ca, în paralel cu asanarea Inspectoratelor de cazurile toxice care fac numai rău instituției, să aibă loc o reformare reală, nicidecum formală, a Poliției, numirile pe funcții de conducere făcându-se doar pe criteriul valorii și a performanței în activitatea cadrelor, lucru care va readuce încrederea cetățeanului în această instituție care va trebui să înțeleagă, la nivelul structurilor ei de conducere, că nu este doar un instrument de coerciție, ci mai ales de educație în ceea ce privește respectarea Legii conviețuirii sociale, instaurării moralei, respectului și, nu în ultimul rând, a bunului simț.

(Florian Tincu) 

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
7.8 ° C
7.8 °
7.8 °
88 %
5.1kmh
100 %
joi
15 °
vin
16 °
sâm
16 °
Dum
16 °
lun
17 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!