Cu puțin timp în urmă Deputatul liberal de Giurgiu, Alexandru Andrei, comenta  subiectul  fierbinte din aceste zile, pentru noi toți , etapa a doua a vaccinării contra COVID-19. 

Subiectul principal al acestei perioade este, fără îndoială, campania de vaccinare, de aceea autoritățile vin cu o serie de precizări si lămuriri –spunea, în acest sens , Deputatul  Andrei Alexandru .

Astfel, vaccinarea este cea care oprește pandemia, însă până când se va obține o imunizare generală în populație este obligatoriu să respectăm măsurile sanitare de protecție.

Guvernul vrea ca cele 932 de centre de vaccinare din țară să fie pregătite săptămâna viitoare, când se estimează că va începe a doua etapă a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

Dorința Executivului este să crească numărul vaccinurilor pe care le primim săptămânal. Dacă păstrăm acest ritm vom ajunge la aproape 100.000 de vaccinuri capacitate, să facem 100.000 de vaccinuri pe zi.

În momentul de față, pentru etapa întâi sunt prevăzute 376 de centre de vaccinare.  În România au fost vaccinate până în data de 8 ianuarie împotriva COVID-19 puțin peste 92.700 de persoane, dintre care 16.300 au primit serul numai în cursul ultimelor 24 de ore.

Deputatul giurgiuvean mai preciza că ținta asumată de autorități este o medie de 20.000 de vaccinări pe zi. El a redat totodată câteva din declarațiile ministrului  Lucian Bode:

Prin rețeaua medicală a Ministerului de Interne vor fi înființate 43 de centre de vaccinare care vor fi folosite în toate cele trei etape de vaccinare împotriva COVID-19.

Pe 26 decembrie în România au ajuns la Institutul Cantacuzino cele aproape 10.000 de doze, care au reprezentat tranșa simbolică distribuită simultan în cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene. Pe data de 29 decembrie a venit următoarea tranșă de vaccinuri, de circa 140.000 de doze, iar, mâine, pe 6 ianuarie urmează a veni, practic, a doua tranșă importantă de vaccinuri, de circa 150.000 de doze.

Conform calendarului de livrare, pentru toată luna ianuarie ar urma să primim circa 600 de mii de doze, în tranșe săptămânale, la care se adaugă cele 150.000 de doze livrate până la sfârșitul lunii decembrie anul 2020.

Etapa a doua a campaniei de vaccinare estimăm că poate să înceapă din a doua jumătate a lunii ianuarie, deci, practic, după data de 15 ianuarie. În acel moment, vom începe cu persoanele care sunt internate în centrele medico-sociale. La acest moment vorbim de circa 1.884 de centre medici-sociale și sunt internate, sunt aflate aproape 40.000 de persoane în aceste centre medici-sociale, iar vaccinarea personalului se va efectua prin echipe mobile de vaccinare.

În etapa a doua de vaccinare, vorbim de aproximativ 4 milioane de persoane cu vârsta peste 65 de ani, și, respectiv, persoane cu boli cronice

În ceea ce privește etapa a treia de vaccinare, estimăm că în luna aprilie, începutul lunii aprilie este un termen realist, pe care îl putem lua în calcul, însă, trebuie să înțelegem, practic, folosim acest termen de estimare întrucât momentul de început al vaccinării pentru această categorie, practic, este influențat de ritmul de livrare a dozelor de vaccin și nu de capacitatea de vaccinare.

Referindu-se la cea de-a doua etapă a vaccinării anti-covid, Alexandru Andrei  preciza faptul că autoritățile fac publice o serie de lămuriri în ceea ce privește categoriile de români care vor intra în această etapă.

Este vorba despre adulții cu vârsta peste 65 de ani și persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate- mai spunea parlamentarul de Giurgiu care a dorit să  ofere giurgiuvenilor lista bolilor cronice indicate de către specialiști.

Lista bolilor cronice la care se referă specialiștii este următoarea:

– Diabet zaharat

– Obezitate

– Alte boli metabolice, inclusiv congenitale

– Afecțiuni cardiovasculare

– Afecțiuni renale

– Afecțiuni oncologice

– Afecțiuni pulmonare

– Afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down

– Afecțiuni hepatice moderate/severe

– Afecțiuni autoimune

– Imunodepresii severe: pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA.

(Jurnal)