Conform OCDE, stabilirea unui impozit minim de 15% ar genera venituri suplimentare anuale de 150 miliarde de dolari. Acordul este structurat pe doi piloni.

Pilonul 1 al acordului constă în redirecţionarea unei părţi a impozitului pe profit plătit de multinaţionale către piețele unde operează, adică ţările unde-şi desfăşoară activităţile, chiar dacă firma nu are prezență fizică acolo. În acest fel, se va evita situația de până acum, în care impozitul era datorat doar acolo unde multinaţionalele aveau sediile înregistrate.

Noile reguli se vor aplica multinaționalelor (inclusiv din sectorul digital), cu vânzări globale mari de 20 de miliarde de euro și cu profit de peste 10%. 25% din profiturile peste pragul de 10% vor fi alocate către țările unde operează.

Pilonul 2 corespunde stabilirii unui impozit efectiv de 15% asupra profitului companiilor multinaţionale, care va fi aplicat companiilor cu venituri mai mari de 750 de milioane de euro.

Taxa digitală este un subiect în legătură cu care am luat cuvântul la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (#APCE) pentru exprimarea poziției grupului #PPE, din care #PNL face parte.

Marile companii digitale americane (Google, Facebook, Amazon) plătesc în prezent în UE mai puțin de jumătate din rata de impozitare a întreprinderilor europene tradiționale, cu o rată de impozitare de 9,5%, comparativ cu 23,2% pentru întreprinderile tradiționale, deși activează pe piețe europene, conform unui studiu al OCDE).

Am evidențiat că este necesară o abordare urgentă a provocărilor fiscale generate de digitalizarea economiei, pentru a garanta că toți operatorii din domeniul digital își plătesc impozitele în mod echitabil.

Amendarea legislației internaționale actuale, prin conses global, este necesară, deoarece actualele prevederi permit acum evitarea impozitării în unele jurisdicții și mutarea profiturilor în altele, cu regim mai relaxat, marile companii IT neavând un sediu permanent într-o jurisdicție, în sensul tradițional.

Un angajament ferm pentru o soluție la nivel mondial privind impozitarea internațională a digitalului reprezintă un pas important. Am insistat în acest context pe depunerea tuturor eforturilor de către statele membre ale Consiliului Europei pentru a se ajunge la o soluție consensuală în cadrul OCDE.

Am subliniat necesitatea unei impozitări digitale internaționale incluzive, juste și echitabile, ținându-se cont de contextul dificil actual, când bugetele naționale sunt suprasolicitate, în principal din cauza măsurilor de sprijinire a crizei și a nevoilor de finanțare.

Această situație este cauzată de faptul că normele fiscale internaționale actuale sunt depășite de timp, acestea nefiind concepute pentru companiile digitale care furnizează servicii într-o țară fără a fi prezente fizic acolo.

(Gabriela Horga – Deputat PNL, Giurgiu)