liliana-ciobanu-e1441821173511Deputatul independent de Giurgiu, Liliana CIOBANU, s-a adresat ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Dragoş Nicolae Pîslaru, căruia i-a cerut să prezinte implicarea Guvernului tehnocrat în eliminarea instituţionalizării copiilor.

 Parlamentarul giurgiuvean a  menţionat, în documentul trimis  conducerii MMFPSPV, că statul  român este net depăşit de  organizaţiile non-guvernamentale  în ceea ce priveşte activitatea de  integrare a copiilor cu probleme în  societate. Liliana Ciobanu a dat  exemplul organizaţiei Hope and  Homes for Children România  (HHC România), care în doar 18  de ani de activitate a contribuit  direct la închiderea a peste 50 de  orfelinate de tip vechi din întreaga  ţară.

Prin serviciile dezvoltate de HHC România, copiii trec de la îngrijirea în instituții-mamut în care nu beneficiază de atenție și afecțiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, care le permit o viață apropiată de normalitate, a argumentat deputatul de Giurgiu.

În finalul interpelării, Liliana Ciobanu l-a întrebat pe ministrul Muncii următoarele:

1. În ce mod s-a implicat MMFPSPV în eforturile acestei organizaţii, precum şi a altor ONG-uri din România care susţin dezideratele dezinstituţionalizării?;

2. Care este numărul copiilor aflaţi actualmente în sistemul de ocrotire al statului, atât la nivel naţional, cât şi în judeţul Giurgiu?;

3. Câţi copii au fost abandonaţi în ultimii ani, atât în România, cât şi în Giurgiu, raportat la primii ani de după 1989?;

4. Cum sprijină statul român reducerea riscului abandonului copiilor, mai ales în zonele vulnerabile din mediul rural, atât pe plan naţional, cât şi în Giurgiu?

Apreciez eforturile HHC România şi a celorlalte ONG-uri de profil în salvarea copiilor de la ruperea de familii, în prevenirea separării copilului de familie, şi  susţinerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Activitatea acestor organizaţii este lăudabilă, dar nu este firesc să substituie slaba implicare a statului în acest domeniu. Aştept un răspuns documentat din partea ministrului, nu doar vorbe goale, ca şi până acum, a mai subliniat deputatul giurgiuvean.

Biroul de Presă al deputatului de Giurgiu Liliana CIOBANU, 26 octombrie 2016)