Deputatul giurgiuvean Gabriela Horga a fost aleasă membru în delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

0
61

Recent, deputatul giurgiuvean PNL Gabriela Horga a fost aleasă în delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Într-o discuție purtată cu aceasta la scurt timp de la alegerea sa, parlamentarul giurgiuvean ne spunea:

„Este o onoare să fac parte, fiind aleasă în această legislatură, ca membru în delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). Formată din parlamentari desemnați de parlamentele naționale ale celor 47 de state membre ale Consiliului Europei, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei – APCE a constituit prima adunare din istoria continentului, fiind considerată „conștiința democratică a Europei”.

Adunarea Parlamentară este unul din cele două principale organe statutare ale Consiliului Europei și reprezintă principalele tendințe politice din statele sale membre. România a devenit membru cu drepturi depline al Consiliului Europei în urma cu 27 de ani, în 1993. Consiliului Europei este o organizaţie fondată pe principiile respectului pentru drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, pentru valorile democraţiei şi ale statului de drept și a constituit o etapă obligatorie în promovarea demersurilor României de aderare la Uniunea Europeană şi la Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic (NATO).

Din 1949, de la prima sesiune, APCE, a fost la originea a numeroase tratate internaționale, convenții europene și alte instrumente juridice care formează baza unei veritabile legislații europene. Din 1989, APCE contribuie activ la gestionarea crizelor din Europa. Dezbaterile privind chestiunile politice s-au fondat adesea pe concluziile misiunilor organizate pe teren și pe dialogul permanent instaurat cu statele în cauză. APCE contribuie astfel la consolidarea rolului politic al Consiliului Europei.

APCE monitorizează respectarea obligațiilor și angajamentelor asumate de statele membre și, totodată, sprijină statele membre în îndeplinirea acestora.