Consiliul UE și ECOFIN au aprobat Planul Național de Redresare și Reziliență al României. După acest ultim pas, România poate solicita avansul de 3,7 miliarde de euro, adică 13% din suma totală. Avansul de 3,7 miliarde euro intră în decembrie în Trezoreria statului.

PNRR este în valoare de 29,2 miliarde de euro și înseamnă investiții masive și finanțarea reformelor promise în campanie și cuprinse în programul de guvernare. Este un program amplu, care include 107 investiții.

Toți românii vor beneficia de acești bani. PNRR urmărește distribuirea geografică echitabilă a fondurilor, acoperă nevoile de dezvoltare a tuturor regiunilor României, afirmă deputata PNL de Giurgiu, Gabriela Horga.

România a reușit să includă în PNRR mari obiective de investiții (precum autostrăzile, sistemele de canalizare și apă) ce prezentau întârzieri istorice, probleme care nu se mai regăsesc în general în Uniunea Europeană. România a obținut cele mai mari finanțări în domeniile în care avea cea mai acută nevoie de investiții: Transport, Sănătate și Educație.

România a obținut cea mai mare pondere – 30%, 9,4 miliarde de euro – alocată investițiilor în infrastructura de Transport dintre toate planurile naționale aprobate. Prin PNRR vor fi construiți 429 km autostrăzi, modernizați 2.851 km căi ferate, făcut metrou la Cluj și București. În PNRR avem și 3,6 miliarde euro pentru „România educată” și 2,45 miliarde de euro pentru investiții în spitale noi și în infrastructura prespitalicească, mai specifică Gabriela Horga.

(Gabriela Horga – deputat PNL de Giurgiu)