Recent, într-un dialog avut cu dr. Cristina Elena Dinu, deputat de Giurgiu,  am abordat un subiect extrem de delicat, și anume condiționarea actului medical. Altfel spus  am solicitat părerea  medicului Elena Dinu în legătură cu  ”atenția” pe care pacienții o strecurau și încă o mai strecoară  în buzunarul medicului atunci când se prezintă la cabinetul  medical, dar mai ales de banii solicitați uneori, pacienților, pentru diverse servicii medicale.  Evident că  ne referim la  cazul  medicilor din cabinetele de stat ( clinici, policlinici  sau spitale), nicidecum la cei  din sistemul privat.

    În momentul în care prin aceste salarii majorate asigurăm practic independența financiară  a medicului,  care să nu aibă în momentul în care intră într-o operație sau are de tratat  mulți pacienți, grija că are rate la Bancă sau că nu are posibilitatea de a-și lua un autoturism cu care să se deplaseze dintr-un loc în altul, altfel spus să nu aibă grija  zilei de mâine,  se închide și neplăcuta discuție pe tema plăților informale în sistemul medical – ne  preciza deputatul giurgiuvean.  Este vorba aici însă și de conștiința fiecăruia, dar  trebuie înțeles că cei care condiționează în continuare actul medical de aceste plăți (n.red.- ”șpagă”) , răspund personal pentru acest lucru.

Cred că la veniturile actuale nimeni nu își mai pune însă viața și libertatea în joc. Eu cred că medicilor  le era și înainte foarte neplăcut să primească acele plăți… Părerea mea este că,  de la un an la altul, se vor împuțina din ce în ce mai mult asemenea  cazuri. Salariile, așa cum afirmam anterior,  sunt destul de mari. Dacă înainte unii justificau banii solicitați pacienților prin nivelul scăzut al salariului, în acest moment un medic chiar nu mai are de ce să condiționeze actul medical. Salariile lor sunt mai mult decât rezonabile… –  mai  preciza dr. Cristina Elena Dinu, deputat PSD, de Giurgiu.  

(Florian Tincu)