Sectorul de drum cuprins între Vama Giurgiu și intersecția cu șoseaua 1 Decembrie 1918, a dat naștere, recent, unui conflict deschis între Primăria Giurgiu și Compania Națională de Drumuri , Autostrăzi și Infrastructură Rutieră (CNAIR). Concret, primarul municipiului, Nicolae Barbu, a venit cu argumente în sprijinul afirmației că această bucată de drum aparține CNAIR, respectiv, Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) București…Drept replică, DRDP București a răspuns acestor acuze. Lucrurile nu se opresc însă aici…comentariile continuă!
Nicolae Barbu declara săptămâna trecută că acest segment de drum a fost cedat Ministerului Transportului sau CNAIR-ului, în vara anului trecut, și inclus în proiectul „Șoseaua de legătură între Vama Giurgiu și DN5” și că printr-o hotărâre de consiliu, ar fi ieșit din patrimoniul municipalității . Edilul solicita repararea cât mai urgentă a acestei bucăți de drum, acuzând starea deplorabilă a drumului care – spunea el – este tot mai evitată de turiști și transportatori , deși CNAIR (DRDP) încasează taxa de drum și taxa de pod.
În urma acestor declarații, publicația noastră a primit la redacție un punct de vedere oficial din partea DRDP București în care conducerea acesteia menționa că Prin Hotărârea de Guvern nr. 963/28 decembrie 2017, s-au aprobat indicatorii tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii “Drum de legatură DN5 km 60+500 – Şoseaua de Centură – Pod Prieteniei km 61+400”, dar nu s-a aprobat amplasamentul lucrărilor şi declanşarea procedurii de expropriere a tuturor imobilelor care constituie coridorul de expropriere.
Mai mult de atât DRDP București preciza că: Sectorul din DJ 507 Giurgiu-Oinacu care este inclus în proiectul “Drum de legătură DN5 km 60+500 – Şoseaua de Centură – Pod Prieteniei km 61+400” este în prezent în administrarea Primăriei Giurgiu şi se va prelua după publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern pentru aprobarea amplasamentului lucrărilor, conform variantei finale a studiului de fezabilitate, precum şi după declanşarea procedurii de expropriere a tuturor imobilelor care constituie coridorul de expropriere (…)
Până la data publicării în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern pentru aprobarea amplasamentului lucrărilor şi declanşarea procedurii de expropriere a tuturor imobilelor care constituie coridorul de expropriere şi expirarea termenului de 30 zile de la comunicarea Înştiinţării conform art. 28 din Legea nr. 255/2010, cu completările şi modificările ulterioare, responsabilitatea administrării şi întreţinerii acestui sector al DJ 507 revine Primăriei Municipiului Giurgiu.”
În mijlocul acestui război al declarațiilor am dorit să aflăm și părerea deputatului Andrei Alexandru, despre care știam faptul că s-a implicat personal în rezolvarea proiectului.
Drumul de legătură se dovedește după cum observăm extrem de necesar , vital aș spune, atât pentru Municipiul Giurgiu, dar și pentru țară. Ținând cont de faptul că orașul nostru reprezintă poarta de acces în România, un proiect ce ar trebui rezolvat cât mai repede, ne-a declarat deputatul Andrei Alexandru.
În primăvara anului trecut văzând că lucrurile stagnează și mă refer aici la proiectarea și execuția drumului ce se afla în sarcina DRDP București, constatând deci că nu se întâmplă nimic cu acest proiect am luat decizia de face o interpelare ministrului Transporturilor, la acea vreme Răzvan Cuc. Doream pe de-o parte urgentarea proiectului , asta însemnând deblocarea lui, iar pe de altă parte un orizont de timp în care acest proiect putea fi implementat .
Am fost chiar și în audiență la ministrul Transporturilor împreună cu primarii UAT-urilor învecinate acestui drum , relatându-i situația, faptul că CNAIR, prin DRDP București, nu a întreprins nimic în sensul executării lucrării…
Conform acestor declarații ale deputatului Alexandru Andrei se dovedește faptul că prezența unui giurgiuvean în administrația centrală ar fi un lucru benefic. Confirmarea acestui lucru este faptul că urmare a acestor demersuri , proiectul a fost luat de la DRDP București, respectiv de la CNAIR , fiind scos la licitație în în luna septembrie 2017 .
Aș mai adăuga faptul că modul în care este gestionată întreaga rețea de drumuri naționale de pe raza județului Giurgiu este inadmisibil, demonstrând lipsa de viziune a celor care administrează aceste drumuri, în speță, DRDP București. Și v-aș da, în acest sens, exemplu DN 5 B… În cursul anului trecut, la rugămintea autorităților locale, am intervenit la autoritățile centrale pentru susținerea reabilitării Drumului Național 5 A, pe care existau încă porțiuni de drum de pământ! Țin să vă spun că m-am lovit de o crasă reticență a celor de la DRDP București care au găsit tot felul de motive, mai mult sau mai puțin obiective, pentru a nu interveni pe acest segment de drum. Contrariat de lipsa lor de reacție, m-am implicat personal , făcând mai multe vizite în teren, acolo unde reprezentanții DRDP București nu doriseră să se implice. Abia după discuția pe care am avut-o cu ministrul Răzvan Cuc și prin implicarea personal a acestuia , lucrurile au început să se miște, să prindă contur. Neexistând însă un studiu de fezabilitate sau un proiect și nici bani prinși la buget pentru modernizarea drumului , s-a luat decizia, la nivelul CNAIR, de reparare a acestui drum în regie proprie.
Deputatul Alexandru ne mai spunea că acum drumul arată mult mai bine… este practicabil , a fost pietruit, aplicându-i-se un strat de asfalt frezat, urmând ca în toamna 2017, primăvara lui 2018 , și în urma testelor CESTRIN de verificare a portanței drumului, acesta să fie închis cu un strat de asfalt . Lucru care nu s-a mai realizat însă după demisia deputatului Răzvan Cuc de la conducerea Ministerului Transporturilor ” – a mai precizat deputatul Andrei Alexandru.
(Jurnal)