Pe baza Legii 390/2004, începând din anul 2005, în prima duminică a lunii aprilie, Ziua NATO în România  este sărbătorită la 4 aprilie.

Pentru stabilirea datei s-a ţinut seama de apropierea de data oficială a aderării României la Alianţa Nord-Atlantică (29 martie 2004) şi de data arborării oficiale a drapelului român, la sediul NATO de la Bruxelles (2 aprilie 2004).

NATO cuprinde la acest moment un număr de 30 de state membre.

Așa cum ne declara Deputatul Andrei ALEXANDRU, această zi este o dată de  referinţă pentru societatea românească, din perspectiva semnificaţiilor asociate acestui moment.

Ziua NATO reprezintă o sărbătoare dedicată democraţiei şi spiritului european şi nu în ultimul rând celui euro-atlantic.  

Astăzi sărbătorim Ziua NATO, zi marcată, începând din anul 2005, în prima duminică a lunii aprilie, în baza Legii 390/2004.

De precizat că pentru stabilirea datei s-a ţinut seama de apropierea de data oficială a aderării României la Alianţa Nord-Atlantică , 29 martie 2004 şi de data arborării oficiale a drapelului român, la sediul NATO de la Bruxelles  din 2 aprilie 2004.

Deputatul giurgiuvean ne mai spunea că Eforturile comune ale factorilor decizionali din România, de îndeplinire a obiectivelor Planului Naţional de Aderare la NATO şi demersurile diplomaţiei române, au contribuit la adoptarea deciziei din noiembrie 2002, de la Praga, a liderilor statelor membre de extindere a organizaţiei.

Oficiali ai Alianţei au punctat eforturile României în spectrul asigurării stabilităţii şi securităţii Balcanilor, în misiuni desfăşurate sub egida Alianţei.

Deputatul liberal sublinia și faptul că participarea armatei noastre  la operaţiuni de menţinerea păcii şi de stabilizare în zone de conflict din Balcani şi Afganistan, precum şi angajamentul ferm de participare în coaliţia împotriva terorismului au constituit argumente semnificative pentru invitarea României să adere la NATO.

Summitul NATO desfăşurat la Bucureşti în perioada 2-4 aprilie 2008 a fost cel mai important eveniment de politică externă organizat de România după 1990. Extinderea Alianţei Nord-Atlantice a fost tema cea mai sensibilă a reuniunii de la Bucureşti, prin prisma temelor abordate în cadrul Consiliului Nord-Atlantic, a mai precizat Deputatul Andrei ALEXANDRU.

(Jurnal)