În perioada 22-24 aprilie, deputatul giurgiuvean, Alexandru Andrei, a participat  alături de colegi din Comisia pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, în care ocupă funcția de secretar, la o vizită de lucru la Chișinău, la invitația președintelui comisiei similare din Parlamentul Republicii Moldova, Roman Boțan. În programul zilei a fost inclusă o întâlnire cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, E.S. Andrian Candu.

În cadrul discuțiilor, parlamentarii moldoveni le-au prezentat oaspeților români o sinteză a parcursului statului moldovean din perspectivă politică.

A fost  o sinteză ce a reliefat faptul că măsurile de restabilire a sistemului financiar, de reformare a administrației publice centrale, dar și încheierea unor acorduri de asociere, au dus la crearea unui climat stabil în Republica Moldova – nota deputatul Alexandru pe pagina sa de facebook.

Cu această ocazie delegațiile Parlamentelor  celor două state au subliniat necesitatea unei diplomații parlamentare active și consistente și au stabilit o Declarație Comună, semnată de către președinții Comisiilor,  considerată de către deputatul giurgiuvean   ca fiind un punct de plecare și un exemplu pentru cooperare intercomisii în vederea schimbului de bune practici. În continuare Alexandru Andrei declara: Demersul celor două comisii a fost apreciat de președintele Parlamentuui Republicii Moldova, care consideră că astfel de acțiuni trebuie încurajate, reprezentând exemple ale diplomației parlamentare.Unul din cele mai interesante obiective aflate pe agenda vizitei de lucru în Republica Moldova a fost Centrul Unic de Monitorizare și Coordonare a Traficului, unde ne-am întâlnit cu directorul Serviciului tehnologii informaționale din Ministerul Afacerilor Interne. Cu această ocazie, gazdele noastre ne-au prezentat un sistem inteligent de monitorizare, vorbindu-ne despre etapele implementării, statistica încălcării reglementărilor aplicabile în domeniul rutier și sancționarea faptelor constatate, precum și despre prioritățile viitoare, care includ extinderea la nivel național a sistemului și dezvoltarea capacității preventive. De altfel, întreaga vizită a delegației Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților a reprezentat un prilej de a realiza mai multe întâlniri la structuri din zona de interes a comisiilor similare din Parlamentele României și Moldovei.

Cea mai importantă întrevedere oficială pe care deputatul nostru a avut-o, în vizita de lucru efectuată în Republica Moldova, a fost cea cu E.S Eugeniu Sturza, ministrul Apărării din țara vecină. În discuțiile purtate, acesta a prezentat delegației Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Camerei Deputaților prioritățile instituției pe care o conduce: majorarea bugetului – care să permită reforma profundă a forțelor armate -, inițiative de consolidare a capacității de operare, dar și un amplu proces de modernizare, investiții în infrastructură și profesionalizarea armatei. Ca și în celelalte întrevederi cu oficialii moldoveni – nota deputatul Alexandru – și de această dată a fost subliniată buna cooperare dintre cele două state, dar și dintre armata română și cea a Republicii Moldova, precum și ajutorul constant oferit Moldovei de România, prin organizarea de exerciții comune, participarea la misiuni în teatrele de operațiuni și pregătirea continuă a ofițerilor moldoveni în instituțiile românești de învățământ militar.

Un alt punct important încris pe agenda vizitei de lucru în Republica Moldova a fost întâlnirea  din cadrul unității Militare 1001 a Departamentul Trupelor de Carabinieri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova. Aici, delegația Camerei Deputaților a fost primită de colonelul Mihail Ciubanciuc, prim-adjunct al comandantului și Șef al Statului Major al Departamentului. Am avut ocazia de a asista la o serie de exerciții demonstrative ale militarilor Batalionului independent cu destinație specială al UM1001. Ca și în celelate discuții purtate cu omologii moldoveni, a fost subliniată excelenta relație de cooperare dintre Jandarmeria Română și Trupele de Carabineri, având în vedere sprijinul pe care România îl oferă părții moldovene în procesul de reformare al carabinerilor – mai preciza deputatul giurgiuvean, pe pagina sa de facebook.

În programul vizitei de la Chișinău a urmat o întrevedere cu conducerea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră de la Chișinău, în care  oaspeții români au aflat despre modul de organizare, despre competențele, pregătirea, misiunile  acestei instituții cât și diferite statistici privind traficul legal și ilegal din această țară. Poliția de Frontieră moldoveană gestionează un segment important de frontieră externă a Uniunii Europene și are în derulare proiecte comune cu România și Ucraina pentru identificarea unor proiecte de finanțare europeană de securizare a frontier – preciza în acest sens Andrei Alexandru.

Tot cu această ocazie s-a semnat un acord moldo-ucrainean pentru stabilirea unor puncte de trecere a frontierei  în vederea realizării controlului comun. Inspectoratele Generale ale Poliției de Frontieră din cadrul Ministerelor Afacerilor Interne ale Republicii Moldova și României analizează creșterea capacității de securizare a frontierei comune prin extinderea activității de patrulare a echipelor mixte și la nivel terestru – mai preciza deputatul nostru.

(Jurnal)