Încurajarea elevilor performanți este una din căile prin care putem construi o societate modernă și eficientă – este de părere Gabriela Horga – Deputat PNL de Giurgiu

Vedem acest lucru în țările care au un grad ridicat de educație. Țara noastră are o frumoasă tradiție în ceea ce privește elevii performanți. România este pe locul 6 într-un clasament al medaliilor obținute, de-a lungul timpului, la Olimpiada Internațională de Matematică.

În România, legislația în vigoare (Legea 235/2010 republicată) prevede că bursele de merit olimpic internațional se acordă pentru o perioadă de 12 luni, începând cu luna imediat următoare obținerii distincțiilor, respectiv locurilor I, II, III și mențiuni.

Suspendarea olimpiadelor și concursurilor școlare din anul 2020 a avut un efect nedorit: concursurile organizate pentru formarea loturilor diferitelor societăți științifice nu au fost recunoscute.

Astfel, deși anumite societăți științifice cu constituit loturile pentru concursuri în 2020 și elevii au participat la concursuri internaționale și au obținut premii internaționale, aceștia nu primesc bursele prevăzute de lege pentru premii internaționale.

Unele concursuri internaționale s-au desfășurat online și pot să vă dau drept exemple Olimpiada Balcanică de Matematică sau Olimpiada Internațională de Matematică. În cadrul acestor competiții, elevii români au obținut premii și meritau să fie răsplătiți de statul român.

Câteva exemple: Edis Memiş a câștigat o medalie de aur la Olimpiada Internațională de Matematică, desfășurată virtual și o altă medalie de aur și la Olimpiada Balcanică de Matematică. Performanțele sale au fost rapid remarcate în străinătate, astfel că a fost admis la Universitatea Harvard, cu o bursă full. Radu Lecoiu a câștigat în 2020 medalia de argint la Olimpiada Balcanică (virtuală) de Matematică. Iar exemplele de elevi medaliați în 2020 pot continua, sunt multe și la Olimpiada Balcanică de Matematică și la cea internațională, la fel și la concursurile internaționale de informatică.

 Am adresat Ministerului Educației o întrebare legată de această situație. Am întrebat dacă elevilor premiați le vor fi recunoscute diplomele obținute în cadrul olimpiadelor internaționale și dacă ministrul Educației va acorda bursa de performanță „Meritul olimpic” internațional în anul 2021.

Chiar dacă este o perioadă grea, este important să recunoaștem meritele acestor elevi. Ei trebuie să fie încurajați să învețe și România nu trebuie să îi lase să se simtă izolați.

Altfel, vom sta să ne plângem că tinerii valoroși pleacă în străinătate
menționa Deputat PNL, de Giurgiu, Gabriela HORGA.

(Jurnal)