O serie de medicamente au dispărut în ultima vreme de pe piață, îngrijorându-i pe bolnavii dependenți de acestea. Între timp altele le-au locul acestora, geberând o serie de semne de întrebare. Pentru a afla mai multe în această chestiune am luat legătura cu cea mai avizată voce de pe plan local în devoalarea cauzelor ce au determinat o astfel de situație, Deputatul dr. Cristina Elena Dinu, secretar al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.
La un moment dat, pe piață apar medicamente noi. După o perioadă se poate vinde patentul medicamentului respective și în acest fel apar ”genericele” – ne spunea dr. Cristina Elena Dinu. Aceste medicamente ar trebui să fie identice. Aparent paradoxal, ele sunt însă mai ieftine… Nu pentru că ar fi mai puțin eficiente, ci pentru că cel care a produs originalul a făcut muncă de cercetare, iar prețul medicamentului acoperă toată această muncă de cercetare. ”Genericul” în schimb nu este altceva decât un copy-paste. Iată de ce aceste medicament exe le înlocuiesc pe cele originale, sunt de multe ori foarte ieftine. În plus industria ”Pharma” necesită totodată studii, autorizări, aprobări , punere pe piață etc. Cel care deține medicamentul original face practic toate aceste lucruri. Iată de ce prețul firmei producătoare ajunge să fie atât de mare. De aceea apar fabricile ce cumpără dreptul de a produce aceste ”generice”. În prețul genericelor regăsim doar prețul patentului, prețul de producție, dar nu și cel al cercetării, al acreditărilor, al avizării, marketingul, publicitatea și celelalte… Este adevărat că după stabilirea prețului medicamentului în România, care se face practic făcând o medie a celor mai mici cinci prețuri din Europa , el poate deveni atât de mic încât unii dintre distribuitori și respectiv producători să nu mai fie interesați să le vândă pe piața din țara noastră.
Ce este taxa clauback
Avem totodată o taxă de ”clawback” (**), un fel de taxă pe supravânzarea de medicamente din fiecare an. Există o valoare stabilită a decontărilor de către Casa de Asigurări de Sănătate. Ce se vinde peste această valoare trebuie taxată. Pentru că noi nu avem un sistem diferențiat, cei care introduc medicamente pe piață sau cei care vând mai mult , trebuie să plătească. De abia acum am introdus și noi un mecanism de control al producătorului prin care aflăm cât a vândut respectivul producător în fapt. Până acum noi nu aveam această posibilitate, de aceea puneam o taxă de clawback tuturor. În concluzie unele medicamente dispar, altele apar pe piață, dar pacienții trebuie să aibă garanția că niciunul dintre acestea nu trebuie să fie mai prost, mai ineficient decât altul – ne-a mai precizat deputatul Cristina Elena Dinu.
(a consemnat Florian Tincu)
**N.Red: ” Taxa de clawback” impune producătorilor de medicamente – nu distribuitorilor și nici farmaciilor – să returneze statului român o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate care depășesc suma alocată acestora de la Fondul Național de Asigurări.
Clawback-ul este impozitarea cu 70 de procente a oricărei sume care depășește volumul de vânzări de medicamente aferent anului 2009. La cei 70% se adaugă încă o taxă, cuprinsă între 5% și 12%, la volumul total al vânzărilor.
Scăderea prețurilor la medicamente aplicată din 2015, după un ordin care ar fi trebuit să intre în vigoare în anul 2009, a fost mișcarea prin care producătorii de medicamente plătesc până la 25% din cifra de afaceri pentru clawback.