Cu câteva zile în urmă , pe facebook-ul personal, deputatul giurgiuvean Cristina Elena Dinu sublinia importanța absorbţiei fondurilor europene pentru dezvoltarea diferitelor ramuri ale economiei sau pentru programe sociale, unul dintre obiectivele prioritare cuprinse în Programul de guvernare al PSD.

Suntem conştienţi de faptul că, pentru a creşte competitivitatea României, absorbţia integrală  a fondurilor europene până în 2023 este stringentă”,  arăta Cristina Elena Dinu (Grupul parlamentar al PSD) , referindu-se la promovarea programelor de sănătate şi a serviciilor care includ o puternică componentă orientată spre prevenţie, depistare precoce (screening), diagnosticare precoce şi tratamentul bolilor sociale importante. Cristina Elena Dinu  (Grupul parlamentar al PSD) în cadrul unei declaraţii politice susţinute miercuri, 18 septembrie 2019.  

Domnia sa a evidențiat  necesitatea promovării programelor de sănătate şi a serviciilor care includ o puternică component, orientată spre prevenţie, depistare precoce (screening), diagnosticare precoce şi tratamentul bolilor sociale importante.

Este ştiut faptul că programele performante de screening salvează vieţi, deoarece este mult mai uşor şi din punct de vedere medical, dar şi economic, să previi decât să tratezi boala în stadii avansate. Creşterea capacităţii de screening pentru depistarea bolilor cu impact asupra sănătăţii publice reprezintă, aşa cum spuneam, unul dintre obiectivele importante ale Programului de guvernare. Fondurile europene accesate sunt utilizate pentru organizarea şi implementarea programelor de screening, dar şi pentru formarea personalului medical şi achiziţia de echipamente, astfel încât să nu existe sincope în derulare. Creşterea capacităţii de screening pentru depistarea bolilor cu impact asupra sănătăţii publice reprezintă şi unul dintre obiectivele importante ale Programului de Guvernare”,  mai arăta deputatul PSD.

Dr. Cristina-Elena Dinu, care ocupă și funcția de secretar al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, menționa totodată faptul că anul acesta Ministerul Sănătăţii implementează 7 programe de screening demarate în anul 2018. Programele fac parte dintr-un proiect care beneficiază de finanţare europeană nerambursabilă, în valoare de 193 de milioane de euro, sume care vor fi utilizate pentru consolidarea programului naţional de screening şi a capacităţii tehnice a sistemului de sănătate de a furniza servicii medicale preventive,  mai preciza deputatul giurgiuvean.

(Jurnal)