În orice țară din lume, dacă un șofer este depistat băut la volan de către Poliția Rutieră poate fi amendat sau chiar se poate alege cu dosar penal. În România, față de aceste abateri grave ar trebui să existe toleranță zero pentru toți cei care comit această infracțiune extrem de gravă, punând atât viața lor, dar mai ales a altora în pericol.

Conducătorii auto trebuie să știe că, dacă vor fi prinși băuți la volan, ar putea să rămână pietoni. Mai mult decât atât, ei ar putea chiar să ajungă după gratii. Diferența dintre contravenție și infracțiune o face nivelul de alcoolemie.

Dacă un șofer este depistat cu o alcoolemie cuprinsă între 0,1 și 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat se consideră contravenție. În acest caz, persoana este sancționată cu 9-20 de puncte amendă, adică între 1.305 și 2.900 lei. Ca măsură suplimentară se va suspenda dreptul de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

În cazul în care aparatul etilotest va indica o valoare mai mare 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat sau mai mare fapta va fi considerată infracțiune. În această situație, șoferul va fi condus la o unitate sanitară pentru a i se preleva probe biologice în vederea stabilirii gradului de alcool din sânge.

Această operațiune va fi efectuată doar în prezența unui agent de la Poliția Rutieră. În același timp, șoferul se va alege cu dosar de cercetare penală.

Dacă șoferul în culpă refuză acest lucru el riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau o amendă penală. Dacă este condamnat pentru această infracțiune, permisul de conducere îi va fi anulat. Amenda penală ori pedeapsa cu închisoarea se dispun dacă valoarea alcoolemiei depășește 0,8 mg/l” – este precizat în noul Cod Rutier.

(Jurnal)