Este greu de crezut că la 63 de ani de la lansarea primului satelit artificial oamenii încă se sperie când văd un asemenea obiect pe cer. Mai ales că acum nu se vede unul singur ci zeci în fiecare oră.

Pe bolta cerească un satelit artificial se vede ca o stea care se deplasează foarte repede. Pentru că în câteva minute străbat tot cerul și pentru că apar și dispar brusc, sateliții par întotdeauna a fi ceva misterios și inexplicabil, însă astronomii s-au cam plictisit de ei.

Noua modă în materie de sateliți vizibili pe cer este un șir de zeci de sateliți care apar brusc, se deplasează 1-2 minute și dispar ca și cum nimic nu s-ar întâmpla. De obicei se văd deodată, unul după altul, între 5 și 10 sateliți, dar par a nu se termina pentru că apar alții, lăsând impresia că ceva ciudat se întâmplă.

Sateliții lansați de SpaceX au o orbită mult mai joasă față de restul sateliților de internet, motiv pentru care aceștia pot fi observați cu ochiul liber. De asemenea, aceștia sunt prevăzuți cu o serie de panouri, care reflectă lumina, scrie BBC.

După ce mulți s-au speriat la vederea acestor lumini pe cer, Elon Musk a anunțat că va modifica sateliții astfel încât să fie mai puțin luminoși.

Până acum, compania spaţială privată americană SpaceX a lansat mai multe serii de microsateliţi pe orbită, în cadrul constelaţiei Starlink, proiect care atunci când va fi finalizat va număra cel puţin 12.000 de sateliţi şi va oferi servicii de internet de mare viteză, potrivit Agerpres.

Ultima lansare de a avut loc miercuri, când o rachetă a SpaceX a trimis 60 de sateliți pe orbita Pământului.

În total, compania fondată de Elon Musk a solicitat licenţe pentru a trimite pe orbită până la 42.000 de sateliţi, număr total ipotetic în acest moment.

SpaceX a reiterat că serviciul său de internet va deveni operaţional în 2020 pentru Canada şi nordul Statelor Unite. În cazul în care constelaţia se va materializa, SpaceX va avea mai mulţi sateliţi activi decât toţi ceilalţi operatori de pe planetă, civili şi militari, care se estimează a fi în jur de 2.100.

Într-o postare pe Twitter de pe 23 aprilie, Elon Musk a precizat că testarea privată a sateliților va începe în aproximativ 3 luni, iar testarea publică peste 6 luni.