De peste 3 ani, locuitorii din Crevedia trăiesc un adevărat COȘMAR!

0
345

Înființată cu un deceniu și jumătate în urmă ( 2007), ferma de creștere a bovinelor NEDERLAND DAIRY FARM SRL din satul Crevedia Mică (comuna Crevedia Mare) a început, de aproximativ trei ani, să devină coșmarul celor câteva familii ce locuiesc la doar câteva zeci de metri de grajduri și de așa-zisă platformă de depozitare a dejecțiilor și deșeurilor.

Mirosurile împânzesc zona, făcând – mai ales pe timpul verii – aerul imposibil de respirat aproape în toată comuna. Disperați, cetățenii au cerut mai întâi ajutorul primăriei din localitate dar și presei.

De remarcat tupeul investitorului străin care le-a reproșat locuitorilor din zonă că și-au ridicat case în zonă cu aproape un secol în urmă (??!), „ignorând” (de parcă ar fi fost vorba de niște mici Nostradamus) faptul că acolo s-ar putea înființa, la un moment dat, o fermă de creștere a bovinelor!

Nu mai putem respira…Mirosul de cadavru a intrat până și în pereții casei! declara, indignat, S.D., unul dintre  locuitorii comunei Crevedia.

Cu un an în urmă, tot ca urmare a unei reclamații a cetățenilor din comună, ce viza exact aceeași situație, dar și la solicitarea publicației noastre, reprezentanți ai Gărzii de Mediu Giurgiu au efectuat un control la societatea amintită, unde…surpriză! Au constatat că sesizările oamenilor se confirmau, deși cei de la Nederland Dairy Farm susțineau contrariul.

Urmare a acelei verificări, firma a fost amendată cu 50.000 de lei, conform precizărilor reprezentanților Gărzii de Mediu.

GNM-CJ Giurgiu a identificat sursa disconfortului olfactiv, respectiv o platformă betonată ce prezintă fisuri și permite infiltrarea în sol a lichidului ce se scurge din 600 t de borhot achiziționat pentru hrana animalelor. Menționăm că platforma betonată este amplasată în afara spațiului autorizat. Astfel, s-a constatat nerespectarea condiției din Autorizația de Mediu nr. 67/13.12.2016, revizuită la data de 03.12.2018, privind desfășurarea activității numai în spațiile autorizate.

Minunea a durat doar câteva zile!

Doar câteva luni a durat „minunea” de la Crevedia. Adică, până când angajații firmei au reînceput să depoziteze, pe aceeași platformă betonată improvizată ca depozit de reziduuri, dejecțiile pe care, mai apoi, le încarcă într-un tractor și pornesc spre câmpul de la marginea comunei, unde, ascunși, de cele mai multe ori, de ochii indiscreți, aruncă tonele de mizerie. Astfel, locuitorii din localitate au ajuns, acum, să se confrunte cu două probleme: una, creată de disconfortul de pe platforma din interiorul fermei, și o a doua, ce provine din extravilanul localității.

Deși oamenii s-au plâns în nenumărate rânduri Primăriei Comunei Crevedia Mare de problema creată de „investitorul” olandez, primărița Elena Vasilică a ridicat, de fiecare dată, din umeri. La vremea respectivă, primarul comunei declara:

„Cunosc situația, nu îi înțeleg de ce procedează astfel. Astăzi (n.r. vineri, 21 august 2020) am solicitat administratorului firmei NEDERLAND SA – cei care dețin ferma de vaci – o întrevedere, la care vor participa și reprezentanți ai cetățenilor, precum și ai Poliției de la Secția Roata de Jos. În urma întrevederii, s-a confirmat ceea ce spun oamenii din comună, și am stabilit ca, pe data de 24 august, luni, să solicităm un reprezentant al DSP Giurgiu, care să vină, să evalueze situația și să decidă asupra soluțiilor ce ar putea rezolva această gravă problemă a comunității noastre. Îmi este extrem de jenă de oamenii din comună, care m-au tot întrebat despre această situație…Sperăm să rezolvăm, acum, și să nu mai fie alte probleme!”, declara, cu un an în urmă, Elena Vasilică.

Doar că, așa cum ne spuneau cetățenii comunei, problema…a revenit! Contactată telefonic, primarul, Elena Vasilică, a declarat:

Știu situația, o cunosc de anul trecut când, mai mult de rușinea oamenilor, am făcut acea întrevedere cu ei, cu cei de la Mediu și cu cei de la DSP. Au zis că remediază situația, dar vedeți și dumneavoastră…și după ce au primit amendă, tot la fel este mirosul (…) Chiar azi (n.r. – 9 august) le voi trimite o nouă adresă și le solicit să transporte dejecțiile în altă parte, eventual în apropierea pădurii care se află la distanță mult mai mare, pentru că îmi este rușine de oamenii din comună”… a  mai spus  primarul comunei Crevedia Mare.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla în continuare. Reprezentanții Gărzii de Mediu Giurgiu urmează să ia act de cele petrecute la Crevedia și să intervină cât de curând în acest – vechi, de acum – caz incredibil de sfidare a Legii!

(Jurnal)