„Un bătrân de 83 de ani din Iași şi-a petrecut Crăciunul la spital după ce familia a refuzat să îl primească acasă la externare…”  așa titrează un articol apărut zilele trecute într-un ziar local.

Deși sloganul Crăciunului ne îndeamnă să fim mai buni, chiar și pentru o zi, se pare că lecția omeniei, ce ar trebui să ne definească pe noi oamenii, ca buni creștini, este, pentru unii, doar o simplă lozincă. Cazul din acest articol este o dovadă vie că ne dezumanizăm pe zi ce trece, iar cu cât pledoariile despre credință sunt mai zgomotoase, cu atât nepăsarea și îndepărtarea unora de sentimentul de iubire și de  Dumnezeu este mai prezentă.

Un bărbat de 83 de ani, cu domiciliul în Iaşi, a fost trimis cu ambulanţa acasă după ce a fost consultat de chirurgul de gardă, dar familia a refuzat să îl reprimească. De pe data de 23 decembrie îl ţinem pe o targă în UPU, îi dăm mâncare şi apă şi ne zbatem să îi găsim un loc. Lucruri pe care nu ar trebui să le facă nimeni din Urgenţă. Nu avem unde să îl dăm, iar familia nu îl primeşte, astfel că acesta şi-a petrecut Crăciunul la noi”, a declarat, pentru AGERPRES, coordonatorul UPU-SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu.

Ea susţine că unităţile medicale se confruntă de mai multe ori pe an cu situaţii în care pacienţii sunt abandonaţi de familie în spital.

Nu este un caz singular. Se întâmplă de câteva ori pe an ca familia să refuze să primească pacienţii acasă. Situaţiile sunt mai frecvente iarna, dar se întâmplă şi vara. Sunt copii care refuză să aibă grijă de părinţi şi îi lasă în grija statului”, a mai precizat Diana Cimpoeşu.

Potrivit acesteia, bătrânului a fost căsătorit de trei ori şi are copii din fiecare căsătorie, dar niciunul dintre aceştia nu doreşte să acorde sprijin şi asistenţă tatălui lor.

Pentru a găsi un loc bătrânului rămas în UPU, spitalul a făcut numeroase demersuri, atât telefonice cât şi în scris, către Direcţia de Asistenţă Socială Iaşi, Poliţiei Municipiului Iaşi, Spitalului Paşcani – Secţia de Îngrijiri Paleative, precum şi către alte unităţi de asistenţă medico-socială din judeţ. Însă până acum nimeni nu -a găsit cazului acestui bătrân o rezolvare.

E Crăciun, fii mai bun, fii adevărat…!” OARE?

(Jurnal)