În timp ce alte naţiuni folosesc tehnologie de ultimă generaţie pentru a urmări evoluţia pandemiei şi a-i descoperi pe cei infectaţi, Japonia se bazează pe o tehnologie al cărei moment de glorie a fost… în anii ’80, se arată într-o știre a PROTV.

Kyuto Tanaka, medic japonez: „Trebuie să completăm documentele de mână şi să le trimitem prin fax. Sistemul nostru nu s-a schimbat de zeci de ani”.

Postările medicului nipon au devenit rapid virale pe reţelele sociale şi au ajuns în atenţia lui Masaaki Taira, un membru al guvernului responsabil cu politicile IT. Luat la întrebări, acesta spune că abia de pe 17 mai medicii pot raporta cazurile de coronavirus online.

Will Ripley, CNN: Proveniți din domeniul IT. Nu e frustrant faptul că ţara această foloseşte încă tehnologie veche de zeci de ani?”
Masaaki Taira: „Ba da, eu sunt frustrat”.

Nu doar funcționarii publici, ci și cele mai multe companii din Japonia folosesc faxurile la scară largă. Documentele trebuie să fie ştampilate de mână cu sigilii tradiţionale. Iar obiceiurile de muncă învechite fac aproape imposibilă munca de acasă pentru cei mai mulţi dintre japonezi.

Premierul Shinzo Abe a încercat să eficientizeze sistemul,dar a fost o mare provocare.

Jesper Koll, analist economic și e investiții: „Coronavirusul reuşeşte să facă ceea ce nu a reuşit premierul Abe. Anume să schimbe fundamental obiceiurile japonezilor”.

Situaţia e cu atât mai ciudată cu cât vorbim de Japonia, unde au apărut trenurile de mare viteză și aproape fiecare locuinţă e dotată cu câte o toaletă inteligentă.

Will Ripley, CNN: „Când locuiam aici, era o glumă că Japonia o să inventeze un robot care o să aducă faxul când ai nevoie de el. De ce le folosesc încă?”
Jesper Koll: „Salariaţii japonezi sunt incredibil de rezistenţi la schimbări. Şi e timpul să accepte cultura digitală cu la fel de multă pasiune că tinerii japonezi”.

Criza sanitară pare să schimbe modul de gândire rigid şi învechit al multor japonezi şi să-i aducă, până la urmă, în secolul XXI.

(Jurnal)