Comisarul european pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, Karmenu Vella, care a efectuat o vizită joi şi vineri în România, a declarat la Ministerul Mediului, după întâlnirea cu ministrul Graţiela Gavrilescu că după unele estimări în România din cauza poluării aerului cu anumite particule au loc anual 23.000 de decese şi este important să fie combătută această problemă. „După unele estimări, 23.000 de decese au loc anual în România din cauza poluării aerului cu anumite particule. Peste 1.800 de morţi premature sunt atribuite poluării cu bioxid de azot. Aceste morţi premature au loc în fiecare an şi este important să lucrăm pentru a combate această problemă”, a afirmat oficialul european.

Vella a amintit şi că „România are nişte situri excepţionale naturale, care sunt valoroase nu doar pentru România, ci pentru Europa şi lumea întreagă şi de aceea trebuie protejate. Am invitat autorităţile din România să se consulte cu Comisia Europeană la fiecare pas pe care-l fac şi când iau măsuri structurale în acest sens”.

România este ţara care are Delta Dunării, care este Poarta naturală către Marea Neagră şi există un interes foarte mare al cetăţenilor în chestiunile de mediu. Potrivit studiilor pe care le-am făcut de curând, cetăţenii Cetăţenii României sunt interesaţi de problemele privind mediul, potrivit lui Karmenu Vella. „România doreşte să facă o schimbare reală în domeniul gestionării deşeurilor şi dorim să sprijinim în acest sens. Îndeplinirea acestor cerinţe va permite României să acceseze fonduri europene în acest sens. Contez pe implementarea măsurilor necesare de către România în privinţa instalaţiilor care afectează mediul. Calitatea aerului este o chestiune importantă care ne îngrijorează în toată Europa nu doar în România şi Comisia acordă o mare importanţă acestui subiect al calităţii aerului”, a spus acesta.

 

(Jurnal)