De NECONCEPUT! Deși asigurată, o femeie din Timișoara , la externare, a fost obligată să plătească spitalizarea! Ce spun cei din CJAS Giurgiu despre acest caz…

0
296


Cu puţin timp în urmă, pe posturile de televiziune din Capitală era prezentat un caz cel puţin bizar: deşi avea asigurare, o femeie din Timişoara a fost obligată, la externare, să achite suma de peste 3.000 de lei, costurile spitalizării.

Femeia, pensionară, se rănise în timp ce îşi ajuta vecinii să culeagă struguri şi, potrivit legii, acesta ar fi putut fi considerat accident de muncă (??!!).  Juristul Spitalului Judeţean Timişoara, Lioara Bartulov, declarase la acel moment, pentru postul romaniatv:  „Vorbim de prevederile legii 95 din 2006. Prevede clar şi concis faptul că persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii unei alte persoane sau propriei persoane din culpă răspund potrivit legii şi au obligaţia să acopere prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale în acest sens furnizorul de servicii medicale fiind spitalul iar prejudiciul sau contravaloarea serviciilor medicale e suportată pe perioada internării. Primeşte decontul de cheltuieli la externare, vorbim de autovătămare care se supune articolului. Spitalul notifică pacienţii”, mai spunea Lioara Bartulov.

Pentru a-i pune, totuşi, în gardă pe giurgiuvenii care, din motive independente de ei, s-ar tăia la deget în timp ce îşi curăţă cartofii sau care ar putea să alunece pe gheaţă, că tot se apropie iarna, ne-am adresat preşedintei Casei Judeţene de Asigurări Sociale de Sănătate (CJASS) Giurgiu, Florentina Popescu. Aceasta a precizat, pentru „Jurnal giurgiuvean”:  „Cred că este vorba, în cazul prezentat de dumneavoastră, de un exces de zel. Nicăieri în lege nu se prevede ca, în cazul în care te autoaccidentezi din întâmplare, şi beneficiezi de servicii medicale, asigurat fiind, să fii pus să plăteşti contravaloarea serviciilor cu pricina. Textul de lege face referire la cazurile în care vătămarea este ca urmare a unui accident rutier, sau ca urmare a unor violenţe, şi atunci, în funcţie de cine este vinovat, se impune achitarea costurilor. Cel puţin, pentru moment, la Giurgiu nu ne-am confruntat cu asemenea situaţii, şi sper să nici nu avem de-a face cu aşa ceva”, a mai precizat Florentina Popescu.

(Anna Lincă)