După multe îndoieli, zvonuri și negocieri privind prețul gazului, agentul termic ”se întoarce” în caloriferele giurgiuvenilor. În acest context, de luni, 1 noiembrie, giurgiuvenii care se încălzesc în sistem centralizat vor primi căldură de la Termoelectrica.  

În discuțiile purtate cu conducerea Uzinei, cu directorul Sorin Cepraga, am înțeles că probele au fost deja efectuate și că începând de luni, Uzina va livra căldură atât cetățenilor cât și instituțiilor și agenților economici, adică tuturor celor ce sunt racordați la sistemul centralizat de termoficare al Municipiului.

Un comunicat de presă al PSD, ce acreditează ideea că parlamentarii din coaliție ar vota împotriva Legii plafonării la energie, care propunea stabilirea unui preţ maxim pentru preţurile la energia termică furnizată în sistem centralizat, nu doar pentru energia electrică şi gazele naturale, ne-a determinat să solicităm niște precizări din partea conducerii Termoelectrica.

Conform aceleiași surse Municipiul Giurgiu ar putea avea, alături de alte orașe din țară, creșteri ale prețului la gigacalorie de peste 80%!

Conducerea Termoelectrica ne spunea însă că Parlamentul a decis alocarea unei subvenții tuturor sistemelor de încălzire centralizate din țară, prin compensarea pe jumătate din prețul plafonat, la gaz, de 250 de lei/MW, până la nivelul prețului de achiziție, împărțit la 2. Deci jumătate din această diferență! Asta în afară de subvenția acordată de către Primării (în cazul nostru de către Primăria Municipiului Giurgiu).

De precizat faptul că, atât instituțiile, cât și agenții economici vor trebui să plătească însă facturile de consum, în avans, altfel nu vor beneficia de căldură. În sensul acesta Termoelectrica a înmânat adrese instituțiilor publice, la nivelul întregului Municipiu. Acest lucru se datorează faptului că, la rândul ei, Uzina Termoelectrica plătește în avans gazul ce urmează a fi consumat.

Conform surselor din Termoelectrica suma ce trebuie plătită de instituții, în avans, este calculată în funcție de consumul instituției din luna noiembrie a anului trecut, valoare care a fost înmulțită cu prețul nou aprobat.

Nu există altă soluție… Banii care s-au dat, cei două milioane de lei au fost dați exclusiv pentru încălzirea populației. Primăria Giurgiu a plătit pentru populație în avans și nu pentru instituțiile publice, a dorit să ne mai precizeze directorul Uzinei Termoelectrica, ing. Sorin Cepraga.

(Jurnal)