De luni, 22 martie, Bulgaria intră în carantină generală!

0
600

De luni vecinii de peste Dunăre intră în carantină națională. Asta înseamnă că  Mall-urile, restaurantele și centrele de sport se închid, iar școlile trec în online.

Carantina națională  a fost impusă  de creșterea alarmantă a numărului de cazuri de Coronavirus. Decizia vine în contextul în care, în luna aprilie, au loc alegeri generale.

Carantina începe luni și durează 10 zile. Mall-urile, restaurantele, centrele de sport și locurile de relaxare se închid. Vor fi închise toate magazinele cu peste 300 de metri pătrați. Sunt exceptate cele care vând produse alimentare, farmaciile, băncile, facilitățile care asigură servicii de comunicații și magazinele care vând produse pentru animalele de companie.

Grădinițele se închid și ele în timp ce școlile și universitățile trec la învățământul online.

În rândul măsurilor impuse în această perioadă sunt interzise conferințele, evenimentele publice, culturale sau sportive. La rândul lor, excursiile organizate și vizitele la locurile turistice se suspendă.

În ultima săptămână, Bulgaria a înregistrat o creștere cu 40% a ratei mortalității din cauza COVID-19. Rata infectării este foarte mare în orașele Burgas, Plevna și Sofia. Până în prezent în Bulgaria au murit 11.000 de  cetățeni și au fost vaccinați numai 350.000 de persoane.

Kostadin Angelov, ministrul Sănătăţii din Bulgaria  a făcut un apel  la liderii politici ” să întreprindă acțiunile necesare, pentru a demonstra că le pasă de fiecare persoană din țară„.

Având în vedere că, în data de 3 aprilie, în Bulgaria vor avea loc alegeri generale, oficialii din domeniul sănătății îi avertizează pe politicieni să nu transforme tema carantinei în una electorală.

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății și-au declarat public teama pentru situația din zona în care ne aflăm atât noi, cât și Bulgaria sau Serbia: „Suntem îngrijoraţi în special de situaţia epidemiologică din Balcani”.

(Jurnal)