De la începutul acestui an, DAS Giurgiu a asigurat cazare și servicii pentru 12 ”persoane vulnerabile” și unui cetățean ucrainean refugiat din zona de război!   

0
492

Dorind să aflăm mai multe amănunte despre serviciile puse la dispoziție de către Direcția de Asistență Socială Giurgiu (DAS), ne-am adresat conducerii acesteia cu o serie de întrebări vizând, așa cum precizam, aspect din activitatea acesteia.

În primul rând am dorit să aflăm câți beneficiari au fost cazați în Centrul de Primire în Regim de Urgență a Persoanelor Defavorizate din cadrul Direcției de Asistență Socială  – Giurgiu de la începutul acestui an și până în prezent și care au fost problemele sociale de care sufereau.

Am aflat astfel că  Centrul de Primire în Regim de Urgență a Persoanelor Defavorizate, structură acreditată ce funcționează în cadrul Direcției de Asistență Socială a Municipiului Giurgiu, acordă găzduire temporară, pe o perioadă de cel mult 3 luni, persoanelor adulte fără locuinţă, fără venituri, fără aparținători, care nu îşi pot asigura din resurse proprii un spaţiu de locuit, persoane care se află în risc de excluziune și marginalizare socială.

În decursul anului 2023 au solicitat serviciile oferite de Centrul de Primire în Regim de Urgență a Persoanelor Defavorizate un număr de 12 persoane vulnerabile, respectiv persoane fără locuință, fără aparținători, fără venituri, aflate la momentul admiterii în Centru de Primire în Regim de Urgență a Persoanelor Defavorizate în risc de excluziune și marginalizare socială.

Am fost curioși să știm dacă printre aceștia au fost și solicitanți din Ucraina, pe fondul războiului din această țară, război care i-a făcut pe mulți să ceară  găzduire în statele limitrofe țării lor, respectiv în România.

Reprezentanții Direcției ne-au precizat că Centrul de Primire în Regim de Urgență a Persoanelor Defavorizate are o capacitate de cazare de 25 de locuri și că în prezent sunt ocupate 3 locuri, dar potrivit Hotărârii nr.14 din 01.03.2023 a Comitetului pentru Situații de Urgență Giurgiu, un număr de18 locuri sunt aprobate pentru cetățenii străini sau apatrizi care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intră în România la nivelul Județului Giurgiu.

În anul 2023 în cadrul Centrului de Primire în Regim de Urgență a Persoanelor Defavorizate a fost găzduit un singur cetățean care provenea din zona conflictului armat din Ucraina.

Întrebați câți beneficiari de hrană au la acest moment pe listele Cantinei, reprezentanții Direcției ne-au menționat: În cadrul Centrului de Primire în Regim de Urgență a Persoanelor Defavorizate beneficiarilor li  se oferă 3 mese zilnice (mic-dejun, prânz și cină), dar și servicii de medicină primară, servicii de îngrijire personală, consiliere psihologică și nu în ultimul rând suport emoțional.  

 

Beneficiarii sunt sprijiniți, orientați și încurajați în activităţile de maximizare a gradului de autonomie personală, sunt sprijiniți în dezvoltarea abilităţilor sociale, emoţionale şi cognitive şi în activităţile de maximizare a gradului de autonomie socială. Asistenții sociali din cadrul Centrului de Primire în Regim de Urgență a Persoanelor Defavorizate consiliază beneficiarii cu nevoi sociale sau speciale în toate activităţile.

De exemplu pentru menţinerea și reluarea legăturii cu familia, obţinerea unor drepturi/acte, facilitarea accesului la unele servicii/instituţii, participarea la  cursuro de calificare etc – au mai menționat reprezentanții DAS Giurgiu.

(Jurnal)