AcasăActualitateDe la ce sume sunt impozitate pensiile! Care sunt pensionarii care nu...

De la ce sume sunt impozitate pensiile! Care sunt pensionarii care nu plătesc contribuția pentru asigurări sociale de sănătate!

Potrivit prevederilor OUG nr.130/2021,  venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei și, după caz, a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată.

Un pensionar care obține venituri din pensie în cuantum brut de 2.500 de lei nu trebuie să plătească contribuția pentru asigurări sociale de sănătate, dar trebuie să plătească impozit, căci pensia depășește cu 500 de lei plafonul de impozitare de 2.000 de lei!

Astfel impozitul pe care trebuie să-l plătească reprezintă 10% din cei 500 de lei. Rezultă un impozit de 50 de lei. Deci pensionarul va avea o pensie netă de 2.450 de lei.

Cei care au pensie mai mare de 4.000 de lei trebuie să plătească contribuția de asigurări sociale de sănătate prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei lunare de calcul, reprezentată de partea ce depășește suma lunară de 4.000 de lei.

 Persoanele ce primesc  de exemplu o pensie de peste 4.500 de lei,  vor trebui să plătească impozit și contribuția pentru asigurările de sănătate. La CASS acesta va achita 10% din suma care depășește 4.000 de lei, adică 50 lei. Din suma rămasă, 4.450 de lei, pensionarul va plăti însă și impozit.

Este vorba de un procent de 10% din suma ce depășește 2.000 de lei, adică 245 de lei. În final, persoana care are o pensie brută de 4.500 de lei va primi 4.205 lei.

Plătitorii de venituri din pensii au obligația depunerii Declarației 112 privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate.

Sunt exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii, precum și pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuală.

Persoanele care beneficiază de pensie în cuantum de până la 4.000 de lei, contribuția pentru asigurări sociale de sănătate se suportă din bugetul de stat.

Se va majora sau nu plafonul neimpozabil?

Potrivit unei propuneri legislative, se dorește majorarea plafonului de venit neimpozabil din pensii de la 2.000 lei, cât este în prezent, la 3.000 lei. Proiectul de lege a fost adoptat tacit de senatori. Camera Deputaților este for decizional.

În cazul în care va fi promulgată legea, pensiile cuprinse între 2.000 și 3.000 lei nu vor mai fi taxate, ca în prezent, cu impozitul pe venit de 10%. În plus, pensiilor mai mari de 3.000 lei li se vor aplica cuantumuri de taxare mai mici, deoarece baza de calcul va fi redusă, și, astfel, pensionarii vor rămâne cu mai mulți bani în mână.

(Jurnal)

Sursa: BZI

VREMEA

Giurgiu
cer senin
32.5 ° C
32.5 °
32.5 °
32 %
2.6kmh
2 %
lun
33 °
mar
33 °
mie
35 °
joi
37 °
vin
34 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!