Acasă Actualitate De la 1 ianuarie cresc cu până la 90% prețurile la energia electrică pentru milioane de clienți casnici

De la 1 ianuarie cresc cu până la 90% prețurile la energia electrică pentru milioane de clienți casnici

0
De la 1 ianuarie cresc cu până la 90% prețurile la energia electrică pentru milioane de clienți casnici

Prețurile pentru 3,7 milioane de consumatori casnici de energie electrică, cei rămași în serviciu universal vor crește masiv începând cu 1 ianuarie. Deocamdată, oamenii nu vor plăti aceste prețuri, ci prețul plafonat de stat, eventual și cu o compensare suplimentară a facturii, până la data de 31 martie. De la 1 aprilie însă, dacă legislația nu se schimbă și nici ei nu aleg o ofertă concurențială, vor plăti prețurile de mai jos.

De la 1 ianuarie 2021, de când s-a liberalizat piața de energie, clienții casnici din România se împart în două categorii. Unii au ales deja o ofertă de pe piața concurențială, de la vechiul lor furnizor sau de la altul, și plătesc un preț concurențial al energiei. Ceilalți nu au făcut nicio alegere, nu au semnat un nou contract de furnizare, nici cu vechiul lor furnizor, nici cu altul, și plătesc așa numitul preț de serviciu universal.

De la 1 ianuarie 2022 vor avea parte de o creștere abruptă a acestor prețuri, din cauza creșterii prețului energiei electrice din piață, de acolo de unde furnizorii cumpără energia pentru clienții lor. Noile prețuri vor fi valabile timp de șase luni, până la 1 iulie 2022.

Pentru cei ce locuiesc în zona Muntenia Sud (Municipiul București, județele Ilfov și Giurgiu), noul preț de serviciu universal al Enel Energie Muntenia, funizorul tradițional al zonei, aplicabil de la 1 ianuarie, este de 1,37 lei/kWh, preț final, cu toate taxele și tarifele de rețea incluse. Prețul valabil acum, până la 31 decembrie, este de 0,75 lei/kWh. Așadar, avem o creștere de 82 % a prețului final.

Deocamdată, oamenii nu vor plăti aceste prețuri.

Cei 3,7 milioane de clienți casnici care primesc energie electrică în regim de serviciu universal nu vor plăti încă aceste prețuri. Asta pentru că, până la 31 martie, este în vigoare mecanismul de plafonare a prețiurilor, însoțit, acolo unde este cazul, și de o compensare a facturii. Prețul final este plafonat la 1 leu/kWh, preț final, cu toate taxele incluse, și acesta va fi plătit până atunci. Suplimentar, în cazul în care consumul este de maximum 330 kWh lunar, clientul casnic va primi și o compensație de 0,29 lei/kWh, direct, în factură.

Mecanismul de sprijin expiră însă la 1 aprilie și încă nu se știe dacă va fi prelungit. În acest ultim caz, și dacă clienții de serviciu universal nu vor alege o ofertă concurențială până atunci, de la 1 aprilie vor plăti aceste prețuri.

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
câțiva nori
5.3 ° C
5.3 °
5.3 °
86 %
3.1kmh
22 %
joi
13 °
vin
17 °
sâm
19 °
Dum
19 °
lun
16 °