Cât de bună este benzina și motorina de la pompele din România? Este o întrebare retorică din moment ce calitatea carburanţilor vânduţi în România a scăzut, ceea ce a dus la creşterea numărului de probleme tehnice ale maşinilor, susţin reprezentanţii transportatorilor.

„Nu se respectă aditivarea, găsim, când mergem la service, apă în rezervoare. Carburanţii au impurităţi, sondele, jiglerele şi filtrele sunt pline de mizerie. Trebuie făcut ceva”- reclamă atât transportatorii, taximetriștii cât și conducătorii auto …

Furnizorii de carburanţi vor introduce pe piaţă de la 1 ianuarie numai benzină cu un conţinut de biocarburanţi de minimum 8% în volum față de 4,5% cât este acum, se arată într-un proiect de Ordonanță de Urgență publicat pe site-ul Ministerului Energiei.

Este o obligație impusă prin directive europene, iar neaplicarea ei ar putea duce la sesizarea României la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și obligarea la plata unor amenzi și/sau penalități, se precizează în proiectul de act normativ.

În cazul motorinei, conținutul de biocarburanți trebuie să fie de minim 6,5% în volum.

     Comisia acuză statele respective că nu au transpus în legislaţia lor naţională directiva europeană privind calitatea benzinei şi a motorinei  (Directiva – UE 2015/652 a Consiliului). Aceasta prevede normele pentru calcularea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră generate de carburanţi şi de alte forme de energie provenind din surse nebiologice.

 

(Jurnal)