De la 1 august, salariile ”part-time” sub nivelul salariului minim, vor fi taxate la nivelul salariului minim, ca și cum ar fi întreg!

0
515

Potrivit modificărilor aduse Codului fiscal, salariile part-time sub nivelul salariului minim vor fi taxate la nivelul salariului minim ca și cum ar fi întreg, dacă salariatul nu are și un contract full time. Măsura urmează să se aplice de la 1 august.

Deși unii cred că măasura nu era necesară pentru că economia României nu stătea în femeia de serviciu care lucrează 2 ore pe zi pe scara unui bloc,  guvernul  susține că ea este necesară.

Ea a mai funcționat între 2018 și 2020. Evident că s-a plecat de la realitatea că nu există om care să trăiască din doar două ore de muncă și că cei ce  sunt colecționari de contracte de câte două ore, vor plăti doar pentru un contract norma întreagă, nu pentru patru contracte.

Mai mulți analiști spun că măsura ar putea duce la desființarea multor contracte de muncă cu jumătate de normă, iar mai mulți administratori de bloc se întreabă dacă vor fi nevoiți să renunțe la persoanele care fac curățenie și care au contracte part-time, urmând să dea ei cu mătura sau să facă program pentru fiecare apartament.

Autoritățile spun însă că măsura a fost luată pentru că unii angajatori fac contracte part-time pentru angajații lor, pentru a plăti contribuții mai mici la buget, iar apoi dau restul salariului „la negru”. La begru, la alb, măsura îi va afecta pe angajatorii care chiar nu au nevoie de cineva decât câteva ore pe zi și din ăștia sunt destui în țara asta. Și uite așa se va îngroșa de fapt numărul celor care muncesc la negru, angajatorul preferând să plătească din buzunar pentru două ore decât să plătească pentru opt/zi la care se adaugă toate celelalte contribuții la stat.

(Jurnal)